MOBIL

Vil du ha taster?

Da har du overraskende få telefoner å velge mellom. 

Marius ValleMarius ValleJournalist
5. juli 2012 - 17:12

Samsung lanserer i disse dager en ny Android 4.0-telefon med fullt tastatur. Denne telefonen, som kalles Galaxy Chat, lanseres i Spania, og er i det store og hele en enkel smarttelefon med lavoppløst skjerm, lavoppløst kamera og treg prosessor.

Vi skal selvsagt ikke felle noen dom over telefoner vi ikke har testet, men vi stilte oss spørsmålet: Er det ingen som lager skikkelige smarttelefoner med tastatur lenger?

Det kan se slik ut. For med unntak av BlackBerry, som har tastaturet nærmest som varemerke, er det få andre som satser på å lage spreke telefoner med taster lenger. Om du skriver mye og ofte kan et tastatur være svært praktisk å ha. Du kan skrive uten å stirre på skjermen, og det går gjerne enda raskere.

Selv om utvalget ikke er det største, er det ikke umulig å få tak i en telefon med fulltastatur. Her er de mest aktuelle du får kjøpt akkurat nå.

Sony Xperia Mini Pro

Pris: Fra 1600 kroner

Fordeler: God ytelse, lav pris, har fått Android 4.0

Sony er blant produsentene som har satset en del på Android-telefoner med fulltastatur, og gjorde det greit med forgjengeren til denne. I det siste har Sony rullet ut Android 4.0 til telefonen, så den kjører nå siste versjon av Googles operativsystem.

Xperia Mini Pro har et tastatur som er skjult når det ikke er i bruk. Dermed kan telefonen brukes som normalt når du ikke trykker på tastaturet. Det er også verdt å merke seg at du kan skrive med et skjermtastatur om du syns det er greit i enkelte situasjoner.

Når du skal skrive på tastaturet skyver du bare skjermdelen oppover.

Vi overdriver om vi sier at denne telefonen er perfekt for proffbrukere. Den har nemlig en skjerm som er så lite som tre tommer stor, og oppløsningen er ikke den mest spektakulære. Men telefonen er enkel og grei å bruke, har støtte for Exchange, og passer i lomma.

LES MER: Test av Sony Xperia Mini Pro

Nokia E6

Pris: Fra 2200 kroner

Fordeler: Bra tastatur, skarp skjerm, mange muligheter 

Nokia hadde i sin tid en lojal brukerskare på sine E-serie-telefoner med fulltastatur. Men som vi vet har Nokia slitt i motbakke en stund, og satser nå heller på Windows Phone. Men om det først og fremst er et lommeverktøy du vil ha er fortsatt ders Symbian-telefon E6 verdt en titt.

Denne har en knivskarp trykkskjerm, fulltastatur og alle de funksjonene du trenger, inkludert gratis GPS-navigasjon. For ikke lenge siden slapp dessuten Microsoft sin Office-pakke til en rekke Symbian-telefoner, og E6 skal få denne etterhvert.

E6 byr ellers på god batteritid og en god musikkspiller. Men vær oppmerksom på at skjermen er litt liten og at telefonen ikke er den beste til surfing.

LES MER: Test av Nokia E6

Sony Xperia Pro

Pris: Ukjent

Fordeler: Rimelig stor skjerm, godt tastatur, Android 4.0

For en måneds tid siden begynte Sony å rulle ut Android 4.0 til sin fulltastaturtelefon Xperia Pro. Denne telefonen kom i salg i fjor høst, og byr på stort sett samme muligheter som de øvrige Xperia-telefonene produsenten lanserte i fjor.

I tillegg til fulltastatur, selvsagt. Konseptet er stort sett det samme som på Xperia Mini Pro, altså at du skyver skjermen opp for å avdekke tastaturet. Det er også støtte for Exchange og andre nyttige jobbfunksjoner.

Når så dette er sagt ser det ut til at det kan bli litt vanskelig å få tak i telefonen, da det bare er én butikk som fører den, ifølge prissammenligningstjenesten Prisjakt.no. Sony har med andre ord kuttet ut telefonen. Om du tar turen til din nærmeste mobilbutikk kan det hende at de har en på lager, og at du kan prute den ned til en god pris - for Xperia Pro er en flott tastaturtelefon.

LES MER: Test av Sony Xperia Pro

BlackBerry

Pris: Varierer

Fordeler: God på e-post, komprimering av all datatrafikk,  flott arbeidsredskap

Det går selvsagt ikke an å skrive en artikkel om tastaturtelefoner uten å nevne BlackBerry, som lages av kanadiske RIM. BlackBerry definerte i sin tid hvordan e-post på farten skulle gjøres, men har de siste årene på sett og vis gått på samme smell som Nokia. Altså kjemper også RIM i motbakke.

Men det betyr ikke at telefonene deres er dårlige. Her får du arbeidsredskaper som passer bra for deg som først og fremst skal skrive mye mens du er på farten.

BlackBerry-telefoner krever at du er koblet til en BlackBerry-tjeneste, som du får hos noen få operatører. Dette sørger blant mye annet for at e-post dyttes rett til telefonen.

RIM er gode på tastaturer, så det kan være verdt å sjekke ut BlackBerry.

LES MER: Test av BlackBerry Pearl

Magert

Utover de vi har nevnt her er det faktisk ikke all verden å velge mellom akkurat nå. Det er åpenbart at mobilprodusentene satser det meste på store skjermer, og ikke taster.

At så mange telefoner med fulltastaur, som HTC Cha Cha og Sony Xperia Pro allerede er utilgjengelige relativt kort tid etter at de ble lansert tyder absolutt på at det ikke er spesielt stor interesse for slike telefoner i markedet. 

Akkurat dét kan også forklare noe av grunnen til at nettopp BlackBerry sliter i motbakke om dagen.

Har din drømmetelefon fulltastatur? Syng ut i kommentarfeltet under!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.