NYHETSBREV

Vil doble salget av Fisher ventiler

Solberg & Andersen mister distribusjonen av Fisher ventiler etter mer enn 60 år

20. apr. 2015 - 17:35

Ventiler fra Fisher Controls har i Norge vært solgt av Solberg & Andersen siden 1953. Men da MRC kjøpte selskapet satte eieren av Fisher Controls, Emerson, ned foten.

– Det var bare i Skandinavia Emerson ikke håndterte salget av Fishers produkter selv. Det er en del av konsernets strategi å ha hele prosessen frem til salg til kunde på egne hender. MRC har konkurrerende produkter til Emerson, og da gikk det ikke lenger. Om MRC ikke hadde kjøpt Solberg & Andersen ville nok samarbeidet fortsatt i noen år til, vi har alltid vært fornøyde, sier Asgeir Knutsen, daglig leder i Emerson Process Management i Norge.

Les om: Hypteck kjøpt av amerikansk selskap

Sluttdato ikke bestemt

Foreløpig er det ikke satt endelig termineringsdato for avtalen mellom Fisher Controls og Solberg Andersen, to alternativer foreligger. Enten 2. juni i år eller 30. september i år.

Det har ikke lyktes Automatisering å få bekreftede tall på hvor stor omsetningen av Fisher ventiler har vært i Norge, men det skal ligge mellom 100 og 150 millioner kroner. Asgeir Knutsen satser på å øke salget, men først etter en liten dipp knyttet til overgangen.

Fisher Controls leverer ventiler, distribusjonen i Norge ble i 2015 overført fra Solber & Andersen til Emerson, som er selskapets eier.
Fisher Controls leverer ventiler, distribusjonen i Norge skal nå overføres fra Solber & Andersen til Emerson, som er selskapets eier. Fisher Controls
 

– Vi legger nøkterne budsjetter i starten. En ting er overgangen, men markedet er jo som det er. Det blir nok under 100 millioner kroner det første året. På sikt skal vi passere 200 millioner kroner. Vi bygger våre strukturer for en slikt vekst.

Det betyr at Emerson vil ha egne spesialister som håndterer ventiler i Stavanger, Bergen, Porsgrunn og Oslo. Det skal bygges opp eget norsk lager i Bergen - det er uvanlig i dag. Det åpnes for at "final customization" skal kunne gjøres i Norge, på et verksted som blir bygget opp sammen med lageret.

– Solberg & Andersen hadde lisens til å produsere reservedeler, det vil vi fortsette med. Men at også "final customization" kan skje i Norge er nytt. Bergen blir et nav for våre servicetjenester. Det vil kutte ned leveransetidene

Les om: Putter ventilen og måleren i skuffen

Trenger mange nye folk

For å klare dette starter Emerson med å lete etter 19 nye som kan håndtere ventiler til bruk i industrien eller offshore.

– Det er i første omgang, understreker Knutsen.

Det sentrale spørsmålet for kundene er hvordan dette vil påvirke dem. Asgeir Knutsen peker på at kundene nå får direkte kontakt og dialog med produsenten.

– Vi håper å kunne kombinere ventiler med det vi allerede har innen tilstandsbasert vedlikehold av roterende utstyr. Vi vil også bli i stand til å håndtere større prosjekter enn i dag, det blir en forbedring for mange kunder.

Knutsen vil ikke kommentere om de 19 nyansatte skal overføres - eller bli tilbudt overføring - fra Solberg Andersen, eller om de skal hentes fra andre steder. Alt han sier er at det har vært samtaler om dette mellom ledelsen i de to selskapene.

Vil beholde alle ansatte

Margrethe Hauge, administrerende direktør i MRC Solberg & Andersen henviser til styreleder Steinar Aasland for kommentarer til at selskapet nå mister en betydelig del av produktporteføljen. Aasland bekrefter at MRC Solberg & Andersen skal se etter leverandører med egnete produkter som kan erstatte porteføljen de nå mister.

– Dette er så ferskt, vi har ikke sett mye på dette og vi har ingen shortlist, men vi skal ikke forlate dette segmentet, lover Aasland.

Aasland ønsker ikke å kommentere hvor stor del av omsetningen selskapet nå mister.

– Dette er jo et amerikansk selskap og jeg er nå i Houston, det vil være ulovlig å kommentere dette fordi det er børssensitiv informasjon.

Styrelederen vil heller ikke kommentere samtalene som skal ha vært med Emerson omkring de ansatte som nå mister oppgaver ut over at han "så sant det er mulig vil beholde alle sammen".

–I tillegg til de ansatte er vi mest opptatt av kundene oppi alt dette. Vi har langsiktige forpliktelser og skal strekke oss langt for å ivareta deres interesser.

Et lite stikk til Emerson har han likevel.

– Det er jo ikke MRC som har konkurrende produkter til Emerson. Emerson gjorde et oppkjøp, jeg tror det var et indisk selskap, som hadde produkter som også MRC har, og fikk dermed konkurrerende produkter til MRC.

Les om: Emerson øker staben i Stavanger

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.