KRAFT

Vil bygge vindturbiner i Tyskland

Alf Bjørseth
Alf Bjørseth Bilde: NorSun
Mona Strande
22. nov. 2007 - 08:33

- Teknologien til havmøller er klar nå. Vi bygger på vår mangeårige offshoreteknologi hvor vi har store konkurransefortrinn, sier Rec-gründer Alf Bjørseth til Dagens Næringsliv.

Enorm subsidie-forskjell

Som Teknisk Ukeblad skrev for to uker siden vil han satse stort i Tyskland gjennom datterselskapet Norwind, som vil tilby å bygge vindparker til havs på dyp ned til 80 meter. Som samarbeidspartner har han fått med seg Grieg Gruppen, som har stor kunnskap om offshoreinstallasjoner.

- I Norge er støtteordningene til slikt nær null, så det er ikke aktuelt med utbygging her. Men i Tyskland er ordningene slik at det er forretningsmessig interessant. Der har de vilje og evne til å prioritere fornybar energi, sier Bjørseth til DN.

Ifølge REC tilbyr Norge åtte øre per kilowattime, mens Tysklands subsidier er på mellom 80 øre og en krone per kWh.

- Må lære av Tyskland

Bjørseth mener norske politikere må lære av Tyskland, som til tross for sin mindre ideelle plassering har bygget opp verdens største solenergiindustri og kommet langt på vind.

- Det er nå 100.000 ansatte i solindustrien i Tyskland, og bransjen er i ferd med å bli større enn bilindustrien. Tyske politikere har satt seg som mål at innen 2020 skal fornybar energi stå for over 20 prosent av forsyningen. De er på god vei til å klare det, sier han.

- Har ikke kommet langt

Olje- og energiminister Åslaug Haga er av en annen oppfatning. Til NRK Nyheter onsdag sa hun følgende:

- Vi har ikke kommet lang når det gjelder vindkraft på land i Norge, men vi er i gang. I tillegg har vi nå bevilget de første pengene til en pilot for offshore vindkraft. Vi vet at det ligger flere søknader i løypa. Men det er mange av forskerne som sier at vi må lære å krype før vi kan gå.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.