BYGG

Vil bygge nullenergibygg

SNART NYTT: Det gamle kontorbygget på Haakonsvern skal erstattes med et nytt som Forsvarsbygg vil utvikle til et nullenergibygg.
SNART NYTT: Det gamle kontorbygget på Haakonsvern skal erstattes med et nytt som Forsvarsbygg vil utvikle til et nullenergibygg. Bilde: Åsmund Sjursen, Forsvarsbygg
Truls Tunmo
24. okt. 2011 - 09:49

15. november går fristen ut for å levere tilbud på prosjektering av Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) sitt nye kontorbygg på Haakonsvern.

– Vi vil utvikle det nye kontorbygget på Haakonsvern til et nullenergibygg. Vi har ambisjoner om at dette skal bli det mest energieffektive kontorbygget i Forsvaret, sier prosjektleder i Forsvarsbygg, Lars Clementsen Pedersen i en pressemelding.Fra 60-tallet

Forsvarets sjørettete forsyningsvirksomhet har holdt til i depotbygget på Haakonsvern helt fra bygget ble ført opp på 60-tallet. FLO er ”navet” i Forsvaret som blant annet står for vedlikehold av fartøyene, lagerføring, forsyninger og eierskapsforvaltning. Dagens bygning er i svært dårlig forfatning og uegnet for videre utvikling. Forsvarsbygg anbefaler å rive dette bygget, og bygge et nytt kontorbygg.

– Den gamle bygningen er lite fleksibel og det vil medføre urimelige høye kostnader ved å tilpasse bygget for framtidens bruk med tanke på fleksibilitet, energibruk og arealbruk, sier Pedersen.Energiklasse A

Forsvarsdepartementet har gitt Forsvarsbygg oppdraget om å utvikle et nytt kontorbygg i energiklasse A.

Bygget vil bidra til å redusere driftsutgiftene for FLO, særlig på energibruk.

– Før forprosjektet starter i januar 2012, vil Forsvarsbygg utrede om det er mulig å føre opp det nye kontorbygget som et nullenergibygg. Kontorbygget kan kobles til eksisterende sjøvarmesentral på Haakonsvern.Sjøvarme og solfangere

Sjøvarmen kombinert med solfangere, og innovative energisystemer, gjør at alt ligger til rette for å oppnå et miljøriktig bygg i særklasse.

– Dette er en del av Forsvarsbygg sin satsing på å redusere behovet for energi i bygningsmassen, sier Pedersen.

Liten tilleggskostnad

Samtidig som FLO sparer penger på drift av miljøbygget, er det en marginal tilleggskostnad å bygge energieffektivt sammenlignet med å bygge tradisjonelt.

Miljøvennlig byggeri vil kunne løse ut en rekke statlige støtteordninger, blant annet fra Enova og Innovasjon Norge.

Bygget skal også prosjekteres og trolig bygges ved bruk av buildingSMART.Arealreduksjon

Mens dagens kontorbygg for FLO er på 3700 kvadratmeter, vil det nye kontorbygget være på om lag 2200 kvadratmeter fordelt over tre etasjer.

– Det vil bli lagt rette for langt mer effektiv arealbruk. Dette vil styrke FLO sin operative evne i mer tidsriktige, effektive og fleksible lokaler, sier Pedersen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.