KRAFT

Vil bygge norsk atomkraftverk

Alf Bjørseth
Alf Bjørseth Bilde: NorSun
Mona Strande
28. jan. 2008 - 07:55

Inne i berget bak Rafnes-anlegget utenfor Porsgrunn vil Alf Bjørseth-eide Thor Energy bygge Norges første atomkraftverk basert på thorium, skriver Dagens Næringsliv.

Annetvalget er i Østfold ved Sarpsborg.

Les også: Ikke realistisk med norsk thorium

På befaring

Lederne i Thor Energy mener Grenlandsområdet ved Porsgrunn er perfekt, med mye vann, havneanløp, kraftig elnett, kompetente arbeidere og fjellgrunn.

I forrige uke var de på befaring sammen med representanter for det kanadiske kjernekraftselskapet AECL Technologies, som allerede har bygget 36 atomkraftverk andre steder.

– Det kan synes ambisiøst. Men all den flotte satsingen på vind og sol er ikke nok. Det tar 60-70 år før vind og solkraft kan ta en stor andel av energiforsyningen. Det er forlengst underskudd på kraft i Norge, sier Anders Hermansson, sjef i Thor Energy, til Dagens Næringsliv.

Telemark positive

Fylkesordfører i Telemark, Gunn Marit Helgesen, er ikke avvisende.

– Vi har til og med i partiprogrammet lokalt at vi skal bidra til å få bygget et thoriumkraftverk her i området. Det er et stykke frem, men jeg mener vi ikke har råd til å la noen muligheter være uutforsket, sier Helgesen, som er tidligere kjemiingeniør med lang fartstid fra Grenland.

Thor Energy har forlengst innledet samtaler med både Statoil, Statkraft, Hafslund, Fortum, Vattenfall og Hafslund. Så langt er Statkraft det eneste selskapet som åpent har sagt at det utreder Thorium, skriver Dagens Næringsliv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.