BYGG

Vil bygge grønn industriby

BYMODELL: Arkitekt Alexandra Sándulescu ønsker å lage en økoby på Ørlandet i samarbeid med bonde og ingeniør Svein Lilleengen.
BYMODELL: Arkitekt Alexandra Sándulescu ønsker å lage en økoby på Ørlandet i samarbeid med bonde og ingeniør Svein Lilleengen. Bilde: Fredrik Drevon
Fredrik Drevon
9. mars 2012 - 07:12
Vis mer

I dag åpner en utstilling på Arkitekturmuseet i Oslo, hvor du kan se hvordan ildsjeler planelegger en grønn industriby i Brekstad på Ørlandet.

Les også: Etterlyser klimatiltak i jordbruket

Biogass

Modellen av byen er laget av Alexandra Sándulescu fra arkitektfirmaet Helen & Hard.

– Vi ville se på mulighetene for å bygge en bærekraftig by, og valgte prosjektet til Lilleengen, sier Sándulescu.

Les også: Biogass-satsing i Vestfold

I samarbeid med bonde og ingeniør Svein Lilleeng, har Sándulescu laget en plan for hvordan Brekstad kan utvikles til et innovativt industrisamfunn med utgangspunkt i et biogassanlegg.

– Med kumøkk fra lokale bønder og avfall fra landbasert fiskeoppdrett har man et godt grunnlag for et biogassanlegg, sier Sándulescu.

Les også: Statsministre håper på grønn ørken

BYMODELL: Arkitekt Alexandra Sándulescu med modell av økoby med blant annet biogassproduksjon, landbasert fiskeoppdrett og drivhus.
BYMODELL: Arkitekt Alexandra Sándulescu med modell av økoby med blant annet biogassproduksjon, landbasert fiskeoppdrett og drivhus. Fredrik Drevon

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Les også: Oljefylket skal bli grønt

Plantevernmiddel

Bonde og ingeniør Svein Lilleengen er selv bosatt på Brekstad.

– Jeg kom på ideen med å lage denne byen fordi jeg ville lage et økologisk plantevern. Det var fullt av ugress i kålåkeren min. Mellom 50 og 90 prosent av avlingen til en vanlig bonde blir borte, avhengig av hva slags innsektsår det er, sier Lilleengen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Lager Ford av løvetann

– Stort marked

Lilleengen mener det er et stort marked for økologisk plantevern.

Etter å ha blandet kumøkk med alger har han fremstilt et nesten luktfritt plantevernmiddel, som han ønsker å produsere i stor skala.

– Vi bør bruke det jeg kaller biosider, istedet for pestisider, og dermed stanse innsektene med naturlige stoffer. Forskningsprosjektet var ferdig i desember. Patentsøknaden er levert. Vi skal bygge opp det første anlegget som skal lage pellets, sier Lilleengen, som håper å få i gang prosjektet ved hjelp av EU-midler.

Lilleengen og Sándulescu håper at prosjektet kan realiseres, men har ikke regnet på hva det vil koste å bygge om tettstedet Brekstad til en by med lønnsom og grønn industri.

Les også:

Stor overproduksjon av økologisk mat

Ny hytte for 62000 kroner

Bygget studentbolig på 8,8 m2

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.