SAMFUNN

Vil bygge et hjerte

19. okt. 2000 - 12:15

Deltakerne i et internasjonalt forskningsprosjekt har satt som mål å utvikle et kunstig menneskehjerte i løpet av ti år. Hensikten er å benytte det til transplantasjoner i stedet for donerte hjerter.

Initiativtakeren til prosjektet Living Implants From Engineering (Life) heter Michael Sefton. Han leder Institute of Biomaterials and Bioengineering ved University of Toronto.

– Fanger fantasien

Det tverrfaglige canadiske instituttet i Toronto sysselsetter femti forskere med både medisinsk og teknisk bakgrunn, skriver fagbladet Ny Teknik.

– Vi kan i dag dyrke hud, vi kan muligens få frem noen klumpete blodkar og små biter av ben. For å komme videre må vi ha et stort mål, og hjertet er det beste. Det fanger menneskenes fantasi, og er et storslått prosjekt på samme måte som romprogrammet, sier Michael Sefton.

Ikke like godt

Ideen til Life ble presentert for to år siden. De fleste deltakerne i prosjektet er forskere fra USA og Canada, men stadig flere ønsker å slutte seg til.

Sefton tror ikke det kunstige hjertet noen gang blir like godt som et naturlig hjerte. Transplantasjon fra donator vil derfor alltid være et alternativ. Mangelen på donerte hjerter kan imidlertid avhjelpes med kunstig fremstilte blodpumper.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.