KRAFT

Vil bygge CO2-fritt kullkraft i nord

Bilde: VESLEMØY NESTVOLD

Prosjektet, som lyder navnet Zero Emission Power Plant (ZEPP) North, går ut på å bygge et kullfyrt kraftverk basert på Svalbard-kull.

Det skal sikre Nogre og norsk kraftkrevende industri nok kraft til å kunne drive bedriftene inn i fremtiden.

– Eierne av prosjektet har ikke lagt føringer for hvor kraftverket skal ligge. Plassering vil være noe av det siste vi gjør, sier prosjektleder Egbert van der Schoolbrugge.Tidlig fase

Foreløpig gjennomføres et mulighetsstudie. I denne fasen skal det gjøres konseptvalg for kraftverket.

– Vi har sett på mange muligheter, men har dalt ned på å gå videre med precombustion CO 2-fjerning, dvs fangst før forbrenning i kombinasjon med et kombikraftverk, forteller van der Schoolbrugge.

Integrert system

Årsaken til at denne teknologien, Integrated Gasificasion Combined Cycle (IGCC) er valgt, er at den gir langt lavere kostander ved CO 2-fangst enn ved rensing etter forbrenning.

Derfor er varmekraftverkt basert på forbrenning av kull enten i pulverform eller i fluidisert seng, lagt på is.

– Vi ser at store europeiske energiprodusenter nylig har bestilt gassifiserte kombikraftverk basert på kull fordi det kommer krav om CO 2-rensing i fremtiden. Det gjeldet et kraftverk i Spania på 1100 MW og ett i Italia på 800, sier prosjektelederen.Søker teknologimiljøer for hjelp

Prosjektet ZEPP North har allerede knyttet til seg sentrale personer i Sintef for å være med videre i prosessen og evaluering.

Van der Schoolbrugge kan fortelle at de søker etter samarbeidspartner fra noen som er spesiallister i gassifisering av kull.

Snakker med leverandører

– I Nogre er det ingen som har drevet med kullfyrte kraftverk og det er liten kompetanse på området. Når det gjelder gassturbinen er vi i samtaler med de meste sentrale leverandørene, Siemens, General Electric og Ansaldo.

Se prinsippskisse av IGCC - last ned PDF-fil her.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.