BYGG

Vil bygge bolighus med «forvokste lego-klosser»

Lover 80 prosent kortere byggetid.

5. juli 2014 - 15:14

– For første gang på 150 år. En ekte revolusjon i måten vi bygger på.

Ubeskjedent introduserer det Israel-baserte Kite Bricks sitt nye mursteinskonsept med en utforming som kanskje en dag kan få de berømte Lego-figurene til å framstå som små smilende bygg-pionerer langt forut for sin tid.

I likhet med den velkjente 4x2-klossen fra Lego, har også Smart Bricks åtte knotter som står opp i sin standardmurstein. Den skal ifølge stifteren Ronnie Zohar være egnet for bolighus, kontorbygninger, bruer og mer til.

Les også: Dette huset kostet 200.000 kroner å bygge

Lover store besparelser

– Estimater viser at det revolusjonære mursteinsystemet kan føre til besparelser på 50 prosent av totalutgiftene forbundet med å bygge en åtte etasjers bygning, hevder Kite Bricks basert på en utregning utført av et konsulentfirma.

Energieffektivt skal det også være. Zohar hevder at varme vil bli fanget opp om vinteren og sendt ut om sommeren, noe som skal føre til store besparelser for både kjøling og oppvarming.

– Du har to linjer med hull. Når ytterveggen blir varm om sommeren, kommer varmen inn i det ytterste lag av veggen og stiger opp fordi hullene åpner seg gjennom overgangene i høyden. Isolasjon blokkerer varmen fra å forflyttes til den indre siden av veggen. Varmen kan så stige opp og ut av bygget, forklarer Shalev til Teknisk Ukeblad.

– Om vinteren kan vi stenge disse hullene i toppen av bygningen og holde varmen inne, sier han videre.

De hevder at den "smarte" mursteinen skal kunne spare energi ved å omdirigere varmen om sommeren og fange den opp om vinteren.

Les også: – Dette er fremtidens byggemateriale

Byggeklosser fra Lego har utformet flere miniatyrfasader enn det som telles kan. Nå følger kanskje den virkelige verden etter.
Byggeklosser fra Lego har utformet flere miniatyrfasader enn det som telles kan. Nå følger kanskje den virkelige verden etter.

Tilgang til  innsiden

Mursteinene skal være bygget av en solid type betong. Mursteinene kan åpnes med en luke på siden der man lett skal kunne få tilgang til isolasjon og "infrastruktur-elementer" som rør eller kabler.

Ifølge Wired, skal stålstenger kunne tres gjennom mursteinene for å tilsvare styrken til armert betong.

– Vi er på stadiet der vi samlinger inn penger til forskning og utvikling. Vi forhandler med et par firmaer som kan tenke seg å investere. Vi er ute etter tre millioner dollar i løpet av en to års periode for å bli klare til å sette dette ut i markedet, sier Zohar til Teknisk Ukeblad.

Les også: Byggherren anslo 90 dager. Haugesund fengsel brukte 11

På innsiden av mursteinene er det lagt til rette for isolasjon, kabling og rør.
På innsiden av mursteinene er det lagt til rette for isolasjon, kabling og rør.

Klister

Et spesielt festemiddel sprøytes der klossen skal festes. Ifølge Wired, er dette et spesielt bindemiddel som fungerer litt som industriell dobbeltsidig teip av typen 3M VHB.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– En av de viktigste fordelene med disse klossene er limet som brukes mellom mursteinene. Det erstatter behovet for sementering i byggeprosessen, reduserer arbeidstimer og oppnår høy nøyaktighet, står det i en rapport som Teknisk Ukeblad har fått tilsendt fra selskapet.

Hva med roboten?

Hva selskapet ikke sier så mye om, er byggeroboten i videoen som tilsynelatende kan bygge hele huset nesten selv. Men den er foreløpig på tegnebrettet.

– Roboten er et verktøy vi garantert kommer til å bruke og vil bli utviklet senere, sier Zohar til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Et synkende Bjørvika kan stoppe Oslos nye superstasjon

Bygger verdens høyeste skyskraper med 80.000 tonn stål

Gulvet klikkes allerede på plass. Nå kommer «klikkveggen»  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.