KRAFT

Vil bygge åtte nye atomkraftverk

Atomkraftverket Dunggeness A i Storbritannia ble stengt for godt i 2006. Demontering vil ta mange år og først i år 2111 vil hele tomta være ferdig ryddet og erklært ufarlig, ifølge Wikipedia.
Atomkraftverket Dunggeness A i Storbritannia ble stengt for godt i 2006. Demontering vil ta mange år og først i år 2111 vil hele tomta være ferdig ryddet og erklært ufarlig, ifølge Wikipedia.Bilde: Wiki Commons


Økt satsing på kjernekraft er nødvendig for å redusere avhengigheten av importert olje og kutte utslippene av klimagasser, mener den britiske regjeringen.

Samtidig frykter regjeringen et kraftunderskudd i Storbritannia det neste tiåret, dersom det ikke raskt blir gitt klarsignal til bygging av nye atomkraftverk, skriver TimesOnline, Guardian og Independent i sine nettutgaver.

Ny tid for kjernekraft

I en tale på toppmøtet for middelhavsregionen søndag gikk statsminister Brown inn for det han kalte «en kjernefysisk renessanse».

– Storbritannia trapper opp tempoet i å erstatte de gamle kjernekraftverkene. Over hele verden opplever jeg fornyet interesse for denne teknologien, når landene stilles overfor alternativet: Fortsatt avhengighet av olje og ukontrollert klimaendring, sa Brown.

Rask behandling

I talen nevnte han ikke konkrete tall, men statsministerens medarbeidere opplyser at det dreier seg om minst åtte atomkraftverk. Regjeringen forbereder samtidig en ny planlov som vil strømlinjeforme godkjenningsprosessen, og dermed gjøre det mulig å bygge kraftverkene raskere.

Storbritannia har nå ti atomkraftverk med til sammen 19 reaktorer, som dekker rundt 20 prosent av kraftforbruket. De fleste vil bli stengt i løpet av de neste 15 årene, fordi de blir for gamle, og skal erstattes av de nye kjernekraftverkene. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.