KRAFT

Vil bygge 37 mil strømledning i nord

Blant annet Goliat-utbyggingen gjør at kraftbehovet i Finnmark kan bli triplet. Derfor vil Statnett nå bygge ny kabel.
Blant annet Goliat-utbyggingen gjør at kraftbehovet i Finnmark kan bli triplet. Derfor vil Statnett nå bygge ny kabel. Bilde: Sevan Marine
Stein Jarle Olsen
5. juni 2009 - 08:18

Statnett søker nå om tillatelse til å bygge ny kraftledning mellom Balsfjord i Troms og Hammerfest i Finnmark.

Goliat

Det skyldes at utbyggingsplanene i regionen gjør at det ligger an til en tredobling av kraftforbruket.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Økende kraftforbruk særlig i petroleumsindustrien i Finnmark gir behov for mer overføring av kraft. Det er varslet økende forbruk i tilknytning til Snøhvit trinn 1, og myndighetene har satt krav om full elektrifisering av Goliat i 2017. I tillegg blir det noe økt forbruk som følge av at AS Sør-Varanger starter opp igjen sin gruvedrift. Ytterligere forbruksvekst blir det dersom Snøhvit trinn 2 realiseres, skriver Statnett på sine hjemmesider.

Regjeringen ba i forbindelse med sitt ja til Goliat-utbyggingen om at Statnett skulle utvide kraftkapasiteten i området.

Vindkraft-tilknytning

Ny ledning vil også øke forsyningssikkerheten for innbyggere og næring, og gi mulighet for at nye vindkraftanlegg i Troms og Vest-Finnmark kan knytte seg til nettet.

Planene innebærer en rundt 370 kilometer lang ledning fra Balsfjord til Hammerfest, og ny transformatorstasjon i Hammerfest.

I 2016

Ledningen bygges for en spenning på 420 kV, og totalkostnad er beregnet til rundt 3 milliarder kroner. Arbeidet kan være ferdig i 2016.

Søknaden, som er sendt til NVE, vil nå bli sendt på høring til de som blir berørt av planene. Statnett vil på egne informasjonsmøter redegjøre for planene.

Også sørover

Statnett planlegger også en videreføring sørover til Narvik, mellom Balsfjord og Ofoten.

Den skal være ferdig i 2015.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.