KRAFT

- Vil bruke EU som unnskyldning

- MANGLER INNSIKT: Åslaug Haga mangler forståelse for og innsikt i det arbeidet som pågår i Brussel, sier Bellonas mann i Brussel, Paal Frisvold.
- MANGLER INNSIKT: Åslaug Haga mangler forståelse for og innsikt i det arbeidet som pågår i Brussel, sier Bellonas mann i Brussel, Paal Frisvold. Bilde: Bellona
Jannicke Nilsen
31. okt. 2007 - 09:01

- Jeg er sikker på at CO2-prosjektet på Mongstad og Kårstø ikke står i fare for å bli forsinket eller torpedert på grunn av EU, sier EU-lobbyist og leder for Bellonas Europakontor, Paal Frisvold til Aftenposten.

Oppsiktsvekkende

- Det vil være oppsiktsvekkende hvis Mongstad-prosjektet blir stanset av EU, slik jeg kjenner utviklingen av denne saken i EU. Blir disse prosjektene forsinket, er det ene og alene Regjeringens ansvar, sier han.

Olje- og energiminister uttrykte tidligere denne uken bekymring for at CO2-renseanlegget på Mongstad vil bli vesentlig forsinket, i verste fall på ubestemt tid.

Årsaken er, ifølge Haga, at Norge så langt ikke har klart å påvirke hvordan reglene for statstøtte og finasiering av CO2-fangst skal se ut. I det siste utkastet til retningslinjer for statstøtte til miljøprosjekter, er de norske synspunktene ikke tatt hensyn til, meldte Aftenposten tidligere denne uken.

- Er tatt hensyn til

Dette sier Frisvold er feil. Han sier endringene som imøtekommer Mongstad og Kårstø var på plass allerede i sommer.

- Enten er hun dårlig briefet - hvilket hun neppe er. Eller så planlegger Regjeringen å legge skylden på EU for at CO2-prosjektene uansett blir forsinket av interne, norske årsaker. En forsinkelse på Mongstad som skyldes regjeringen selv, vil være et enormt politisk nederlag. Da kan det være greit å ha EU å skylde på, sier Frisvold til avisen.

Avviser beskyldningene

Haga mener beskyldningene er totalt urimelige og karakteriserer påstandene som grove insinuasjoner.

- Jeg har langt høyere tillit til eget embedsverk og norsk utenrikstjeneste enn til Bellona, sier Haga, vel vitende om at Frisvold er leder i "task force" for Den europeiske teknologiplattformen for CO2-håndtering (ZEP), og dermed selv er med på å utforme de nye retningslinjene i EU.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.