KRAFT

Vil bremse Kårstø-rensing

- TENK NYTT: Får organisasjonene Norsk Industri og Industri Energi det som de vil, flyttes regjeringens rensemillioner fra Kårstø i Rogaland til et nytt gaskraftverk i Midt-Norge.
- TENK NYTT: Får organisasjonene Norsk Industri og Industri Energi det som de vil, flyttes regjeringens rensemillioner fra Kårstø i Rogaland til et nytt gaskraftverk i Midt-Norge. Bilde: Trond Gram

NHO-organisasjonen Norsk Industri og LO-forbundet Industri Energi vil at regjeringen skal gjøre en ny vurdering av den vanskelige kraftsituasjonen i Midt-Norge.

Brems reservekraft

I klartekst vil organisasjonene at full rensing av det eksisterende gasskraftverket på Kårstø i Rogaland settes på vent, og at milliardbeløpene staten skulle bruke på dette i stedet brukes til å rense et nytt gasskraftverk på Aukra eller et annet sted i Midt-Norge.

Dessuten vil partene at de forurensende reservekraftverkene Statnett jobber med, foreløpig bør stilles i bero.

Ikke i bruk

- Gasskraftverket på Kårstø står jo for det meste. Det må gjøres noe med kraftsituasjonen i Midt-Norge. Det er viktig å få i gang ny produksjon her. De midlertidige gasskraftverkene som etableres som beredskap er dyre, forurensende og lite effektive. Og forsterkede overføringslinjer fra Sogn er foreløpig bare på pratestadiet, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi til Dagens Næringsliv.

Store skader

I et brev til olje- og energiminister Åslaug Haga uttrykker organisasjonene sterk bekymring over usikker tilgang til kraft i Midt-Norge.

Både på grunn av industriens situasjon, og fordi 20 prosent av Storbritannias gassforsyning pumpes med el-drevne pumper fra denne regionen.

Strømsvikt vil få store skadevirkninger, mener de to partene, ifølge avisen.

Blandede reaksjoner

Reaksjonene på forslaget om å flytte CO2-rensemillionene til Midt-Norge får blandede reaksjoner. Frp er positive, mens Aps Tore Nordtun og Venstres miljø- og energipolitiske talsmann Gunnar Kvassheim mener forslaget er en dårlig idé.

- Organisasjonene drev knallhard lobbyvirksomhet for at staten skulle ta på seg rensing på Kårstø. Nå må denne gjennomføres, sier Kvassheim.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.