IKT

Vil bli størst

24. apr. 2001 - 12:26

På en internasjonal pressekonferanse i formiddag kunne Ericssons konsernsjef Kurt Hellstrøm fortelle Sony og Ericsson har klare ambisjoner om å bli størst innen mobilt internett innen to-tre år. Det nye London-baserte selskapet vil totalt få 3500 ansatte, og skal tjene penger fra første dag.

På fredag presenterte Ericsson en tøff sparepakke, der de blant annet varslet å kutte arbeidsstokken til 5000 personer, i tillegg til et kostnadskutt på nærmere 40 milliarder kroner. På pressekonferansen fortalte han at 2500 skal overføres til det nye selskapet, mens ca. 1000 kommer fra Sony.

Noe blir igjen

– Vi overfører ikke all mobilvirksomhet til det nye selskapet. Blant annet vil blåtann-virksomheten bli holdt utenfor, det samme vil produksjonen av handsets gjøre. Dette betyr altså ikke en ytterligere innstramming i forhold til fredagen, forsikret Ericsson-sjefen.

Det nye selskapet vil hete Sony Ericsson Mobile Communications, og vil være operativt fra 1. oktober i år. Toppsjef blir japanske Katsumi Ihara, som i dag sitter i direksjonen hos Sony. Selskapet satser på å være lønnsomt fra første dag, men Hellstrøm ville ikke fortelle nøyaktig hvordan finansieringen av selskapet skulle foregå.

Ericsson er langt større enn sin partner på mobiltelefoner, men har på sin side store økonomiske problemer å dra på. Svenske kommentatorer spekulerer derfor i at det nye selskapet i størstedelen kommer til å bli finansiert av svenskene, selv om det skal eies 50/50 av Ericsson og Sony.

Merkevare

Hellstrøm trekker fram merkevarebyggingen som det mest attraktive ved samarbeidet, sett fra Ericssons side. – Se bare på hva de har fått til med Playstation og Walkman, bare for å nevne to eksempler. Vi tror at mobil internettilknytning er framtida, og at det allerede i 2003 kommer til å være flere mennesker tilknyttet nettet via en mobil enhet enn en stasjonær enhet. Vi vil lansere de første produktene tidlig i 2002, og satser på at merkenavnet vil få en like stor gjennomslagskraft som andre merkevaresuksesser fra Sony, håper Ericsson.

Svenske kommentatorer uttrykker også undring over at hovedkontoret legges til London. De peker på at Kista utenfor Stockholm er et av verdens mest avanserte mobiltelefonmiljøer, det samme kan neppe sies om London. Men London er nærmere de finansielle miljøene, og det kan veie tungt for et selskap som satser tungt på verdensmarkedet.

Selve produksjonen av mobiltelefoner kommer fremdeles til å foregå i hovedsak hos Flextronics. En del produksjon vil fremdeles foregå hos Ericssons samarbeidspartnere i Kina, og hos Sony i Japan.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.