ENERGI

Vil bli nummer en i Europa

Claude R. Olsen
6. jan. 2003 - 11:04

Etter den lange dragkampen med Konkurransetilsynet og regjeringen om overtagelsen av Agder Energi, ser Statkraft utover landegrensene.

Ledelsen har tatt konsekvensen av at de ikke får vokse seg store i Norge. Men Statkraft er en spurv i tranedans når det gjelder produksjonskapasitet og markedsverdi. Selv i Norden er selskapet lite sammenlignet med svenske Vattenfall.

Derimot er Statkraft med alliansepartnere nummer to i Europa målt i produksjon av fornybar energi, etter franske EdF. Statkraft-alliansen består av Statkraft, Trondheim Energiverk, Skagerak Kraft, BKK, Agder Energi og Fjordkraft. Til sammen har de en produksjonskapasitet på 54 TWh

Klar visjon

Styret i Statkraft har pekt ut retningen i visjonen om at "Statkraft vil være ledende i Europa innen miljøvennlig energi".

- Vi spisser innsatsen på miljøvennlig energi, sier konsernsjef Bård Mikkelsen til Teknisk Ukeblad og viser til den nylig inngåtte avtalen med Nuon. Det nederlandske selskapet kjøper grønne sertifikater som utstedes i tilknytning til vindparkene på Smøla og Hitra.

- Avtalen vil utløse byggetrinn to på Smøla og vindparken på Hitra, sier Mikkelsen. Han regner med byggestart i 2003, men tar forbehold om at styret skal behandle saken til vinteren.

Dermed er vindkraft blitt en del av den ordinære produksjonskapasiteten til Statkraft. Med 7,5 prosent statlig investeringsstøtte og faste kundeavtaler er vindkraft ikke lenger et forsknings- og utviklingsprosjekt.

Må ut

- Vi stanger i taket i Norge og må ekspandere i resten av verden, sier Mikkelsen. Det skjer på tre fronter:

Produksjon og salg av fornybar energi i Europa.

Etterspørselen etter fornybar energi er forventet å øke over hele Europa på grunn av forpliktelsene landene har bundet seg til i Kyoto-avtalen. EU har som uttalt mål at 15 prosent av all energi skal komme fra fornybare kilder i 2010. Det tilsvarer 280 TWh. Grønne sertifikater er på full fart inn i EU-landene, og Statkraft var det første selskapet som fikk grønne sertifikater for kraft importert til Nederland i mars i år.

Finansiell og fysisk handel med kraft og relaterte produkter.

Statkraft er en stor aktør på den nordiske kraftbørsen, Nord Pool, og har også etablert datterselskaper i Europa for å kunne dra nytte av erfaringene fra det nordiske markedet. Nylig fikk Statkraft oppdrag fra kantonen Zürich i Sveits om å forestå kantonens krafthandel. Meglerrommet i nybygget ved Lysakerelva i Oslo står ikke tilbake for meglerrommene i bankene i sentrum. Årlig handler Statkraft kraft og finansielle derivater for 100 milliarder kroner. Fysisk kraft utgjør 103 TWh, mens derivater for 942 TWh skifter eier gjennom Statkrafts meglerrom.

Utbygging og eierskap i kraftselskaper i utvalgte deler av verden.

Statkraft og Norfund etablerte et felles selskap i juni i år med en milliard kroner i kapital. Målet er fem milliarder i kapital og børsnotering i 2005. Selskapet skal investere i vannkraft i utviklingsland, spesielt i Latin-Amerika og Asia.

Snart AS

Mikkelsen kom inn i Statkraft 1. september 2001 og har jobbet hardt med å tilpasse statsbedriften til et internasjonalt kraftmarked. Fortsatt er Statkraft organisert som et statsforetak, men vil trolig bli aksjeselskap i år. Stortinget skal behandle overgangen til aksjeselskap i vårsesjonen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.