OLJE OG GASS

Vil begrense oljeboring

SFT vil begrense leteboring i nordområdene. På bildet: Boreriggen Eirik Raude.
SFT vil begrense leteboring i nordområdene. På bildet: Boreriggen Eirik Raude. Bilde: OCEAN RIG
Ole K. Helgesen
7. jan. 2010 - 13:37
Vis mer

Miljøverndepartementet har bedt om miljøfaglige vurderinger fra Statens forurensningstilsyn (SFT) og de andre miljødirektoratene til årets utlysing av forhåndsdefinerte områder (TFO) for leteboring etter olje og gass.

Sårbare

SFT fraråder å lyse ut flere av områdene fordi de ligger nær kysten og er særlig sårbare.

– Vi mener generelt at alle de foreslåtte boreområdene i Barentshavet bør lyses ut gjennom de ordinære konsesjonsrundene. Da er det grundigere behandling i ulike instanser, sier avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Statens forurensningstilsyn (SFT) i en pressemelding. Han hevder dette er enda mer aktuelt i år siden det snart legges fram en revidert forvaltningsplan for Barentshavet.

Mangler infrastruktur

– God kunnskap om naturressurser og sårbarhet må være like viktig som god kunnskap om geologien før et område lyses ut. Ett av kriteriene i ordningen med tildeling av forhåndsdefinerte områder, er nærhet til eksisterende infrastruktur. Det er ikke innfridd for flere av årets foreslåtte områder, sier Nåmdal.

Dersom Olje- og energidepartementet likevel tildeler de foreslåtte områdene, mener SFT at det må kreves grundigere undersøkelser av forholdene på bunnen før boringen starter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.