BYGG

Vil anmelde manglende PCB-sanering

Slike PCB-holdige kondensatorer skal være fjernet fra alle bygg innen 31. desember 2007. SFT truer med kontroller og anmeldelser dersom byggeierne fortsatt ikke har fjernet alt på nyåret.
Slike PCB-holdige kondensatorer skal være fjernet fra alle bygg innen 31. desember 2007. SFT truer med kontroller og anmeldelser dersom byggeierne fortsatt ikke har fjernet alt på nyåret.
Mona Strande
18. okt. 2007 - 12:35

Ved begynnelsen av 2007 var det fortsatt 16 tonn ren PCB i lysarmatur i norske bygg.

Mye gjenstår

Det er i hovedsak bygg oppført eller rehabilitert mellom 1960 og 1980 som innholder lysarmatur med PCB-kondensatorer og andre PCB-holdige produkter, som maling, fugemasse og isolerglassvinduer.

Forbudet mot PCB-holdige kondensatorer i innendørs lysarmatur og damplampearmatur trådte i kraft 1. januar 2005, men virksomheter som kunne vise til en konkret saneringsplan fikk utsatt frist til 31. desember 2007.

Nå viser Statens forurensningstilsyns (SFT) kontroller at hver sjette virksomhet ikke har fulgt opp regelverket, og at det gjenstår 150.000-200.000 armaturer med kondensatorer som må fjernes. Mange av etternølerne er små og mellomstore bedrifter.

Hordaland og Oppland verst

I enkelte fylker er resultatet mye dårligere enn landsgjennomsnittet. I Hordaland har bare halvparten av de kontrollerte virksomhetene laget en utfasingsplan, og i Oppland er det mange byggeiere som ikke en gang har fått med seg at de må fjerne PCB-kondensatorer.

- Byggeiere har fått god informasjon og god tid. SFT og Fylkesmannen har gjennomført tre landsdekkende PCB-aksjoner, og det har vært informert bredt om aksjonene og kravene. Det er derfor skuffende at så mange virksomheter verken har en plan eller er kommet i mål med saneringen, sier SFT-direktør Ellen Hambro i en pressemelding.

Anmeldelse og tvangsmulkt

Bygg- og anleggseiere er ansvarlig for å skifte ut PCB-kondensatorer innen årsskiftet. Unntaket er utendørs lysrørarmatur, der fristen er 30.juni 2008.

Etter nyttår vil SFT og Fylkesmannen følge opp regelverket med kontroller av aktuelle bygg. SFT vil vurdere anmeldelse og bruk av tvangsmulkt ved manglende oppfølging.

- PCB er en miljøgift som kan gi alvorlige helse- og miljøskader, og de praktiske ordningene for trygg håndtering av PCB-kondensatorer og annet PCB-holdig bygningsavfall er på plass. Vi kommer derfor til å håndheve dette strengt, sier Ellen Hambro i pressemeldingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.