KRAFT

Vil anke NVE-bot

RISIKO:  Denne vinterdagen i 2010 var driftssituasjonen var ved verket i utgangspunktet svært anstrengt. Finnfjord As fryktet at en utkobling kunne føre til totalhavari og vil nå anke boten fra NVE.
RISIKO: Denne vinterdagen i 2010 var driftssituasjonen var ved verket i utgangspunktet svært anstrengt. Finnfjord As fryktet at en utkobling kunne føre til totalhavari og vil nå anke boten fra NVE. Bilde: Finnfjord AS
Mona Sprenger
7. sep. 2011 - 13:48

NVE vil bøtelegge Finnfjord AS med 500.000 kroner fordi industriselskapet på nyåret i 2010 unnlot å følge pålegg fra Statnett.

– Finnfjord er sjokkert over gebyrets størrelse. Finnfjords side av saken er ikke tilstrekkelig hensyntatt. Det var en nødsituasjon. Saken vil bli anket, sier Toini Løvseth i Finnfjord AS.

Les saken: 750.000 i bot til Lyse Elnett

Uenig

Den 6. januar i 2010 var det relativt anstrengt drift med høy belastning nord for Kvanndal i Troms. Finnfjord smelteverk har inngått en avtale om å ha et vern som kan koble ut lasten i gitte situasjoner. Statnett bestemte da at dette vernet skulle være aktivert. Denne type vedtak kalles et systemkritisk vedtak.

Finnfjord AS var ikke enig i Statnetts vurdering av situasjonen og diskuterte dette i over fire timer før innkobling av vern.

– Vi erkjenner å ha brutt forskriften og beklager at vi måtte slå av systemvernet, og dermed gjøre det umulig for Statnett å momentant og uten varsel koble fra all strømtilførsel til verket. Men mener vi stod overfor en situasjon, hvor vi ikke hadde noe valg, sier Løvseth.

Totalhavari

Finnfjord skriver i en pressemelding at selskapet normalt har et tidsvindu på to timer, hvor ovnene kan kobles ut uten for stor risiko for tekniske problemer i etterkant.

– Denne vinterdagen i 2010 var driftssituasjonen var ved verket i utgangspunktet svært anstrengt. Det gjorde at det var unormalt lite effekt å hente på å koble oss ut. Og ikke minst ble risikoen for totalhavari på verket for stor til at vi kunne leve med den. Det var svært kaldt ute da dette skjedde, forklarer Løvseth.

Kostnader

Hun føyer til at Finnfjord vanligvis er svært positive til å tilby denne fleksibiliteten.

– Men en momentan utkobling kunne medført store skader på de vannkjølte komponentene våre og satt oss ut av produksjon i flere uker. Det var en risiko vi ikke kunne ta. Vi hadde da heller ingen sikkerhet for at disse kostnadene ville bli dekket i etterkant.

Kompensasjon

Løvseth understreker at systemverntjenestene hos Finnfjord ikke er installert etter avtale fra Statnett, men etter pålegg.

– Det foreligger heller ikke avtale om økonomisk kompensasjon for tjenesten. I 2008 sa Statnett opp avtalen med Finnfjord om økonomisk kompensasjon for å ha momentan belastningsfrakobling installert. Vi er veldig fornøyde med at arbeidet med å få på plass ny avtale nå er i gang og håper at omtalte sak bidrar til å belyse kostnader og verdi for begge de involverte partene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.