KRAFT

Vil aksjonere mot anlegg og politikere

Sier Olje- og energiministeren ja til Statnetts søknad for de mobile gasskraftverkene, varsler Natur og Ungdom aksjoner.
Sier Olje- og energiministeren ja til Statnetts søknad for de mobile gasskraftverkene, varsler Natur og Ungdom aksjoner. Bilde: Jo Straube/Natur og ungdom
Jannicke Nilsen
17. mars 2010 - 13:32

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har fortsatt ikke tatt stilling til om Statnett skal få utvidete fullmakter til å ta i bruk de mobile gasskraftverkene.

Tillater han det, reiser miljøvernorganisasjonen Natur og Ungdom sablene.

Må blankt avvises

– Dersom søknaden innvilges vil vi begynne å forberede aksjoner enten mot selve oppstarten eller rettet mot de politikerne som har ansvaret for dette her i Oslo, sier Ola Skaalvik Elvevold, nestleder i Natur og Ungdom til TU.no

Organisasjonen krever at søknaden om dispensasjon for å få satt i gang de to reservekraftverkene på Nyhamna og Tjeldbergodden blir blankt avvist.

– Hvis Statnett vil fyre i gang anleggene, vil vi gjøre alt vi har i vår makt for å forhindre det. Vi har fulgt denne saken i mange år, og nå har vi kommet til det punktet hvor denne typen handlinger er nødvendig, sier Skaalvik Elvevold.

Kunne vært løst

Miljøorganisasjonen mener kraftsituasjonen i Midt-Norge kunne vært løst for mange år siden, ved å sikre ny energiproduksjon som følge av at Ormen Lange-feltet begynte å hente strøm fra land.

I stedet for å investere 2,3 millioner kroner i reservekraftverkene, kunne pengene vært investert i totalt 1,5 TWh vindkraft, mener organisasjonene.

– Regjeringen har tidligere hatt valget mellom fossilt og fornybart. De velger fossilt stort sett hver gang. Kraftkrisen kunne vært unngått. Nå må de i stedet sørge for å få bygget vindparkene Ytre Vikna og Haram, sier Skaalvik Elvevold, og minner om at disse vindparkene er klare til utbygging, men mangler statlig støtte.

Ingen kommentar

Statnett vil ha dispensasjon fra reglene om at reservekraftverkene kun skal brukes i situasjoner hvor det er overhengende fare for strømrasjonering.

Statnetts kommunikasjonsdirektør, Tor Inge Akselsen, vil ikke kommentere at selskapets søknad utløser trusselen om aksjoner.

– Jeg har ikke lyst til å kommentere dette, sier Akselsen.

Fortsatt aktuelt

– Er kraftsituasjonen fortsatt så prekær at bruk av reservekraften kan bli nødvendig?

– I forhold til den situasjonen reservekraftverkene var bygget for, som en siste skanse mot rasjonering, er risikoen noe redusert. Samtidig ser vi at det kan bli behov for å bruke dem i vanskelige driftssituasjoner, som for eksempel ved feil eller hvor det er overhengende fare for utfall dersom man ikke tar dem i bruk. Derfor har vi søkt om dispensasjon fra bestemmelsene for anleggene, sier Akselsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.