FORUM

Viktige hensyn ved salget av HafslundHafslund er først og fremst et nettselskap, men driver også med kraftsalg og kraftproduksjon. Som talsmann for norske energibrukere vil NEKI vektlegge at gode nett-tjenester, konkurranse i kraftmarkedet og energifleksibilitet er hovedhensyn for energibrukerne når et salg av Hafslund skal vurderes:

1. Hafslund må få en dominerende eier som har vilje og evne til å utvikle selskapet til et rasjonelt og effektivt nettselskap med stabile leveranser og høy elkvalitet. Det betyr at elektrisiteten sjelden faller ut og at den løpende leveransen preges av stabil spenning og få forstyrrelser. Vi går ut fra at NVE gjennom sine forskrifter og sitt regelverk vil sikre at nye eiere ikke tar urimelige priser.

2. Pressen melder at kraftproduksjonen i Hafslund på 2,9 TWh (årsforbruket til 145.000 husholdninger) beholdes i et eget selskap hvor Oslo kommune skal ha 10 prosent eierandel inntil nye konsesjonsregler kommer. NEKI mener at Oslo kommune bør være en stor og langsiktig eier i kraftselskapet. Det er meget viktig å motarbeide den pågående konsentrasjonen i eierskapet til nordisk kraftproduksjon. Oslo kommune bør bruke inntekter fra salget av Hafslund til å kjøpe de 20 prosentene av kraftproduksjonsselskapet E-CO Vannkraft som Statkraft eier. Det er verdifullt at E-CO Vannkraft med en årsproduksjon på 7,5 TWh kan frigjøres fra Statkraftsfæren.

3. Oslo kommune bør også kjøpe opp de 33 prosentene av Oslo fjernvarme som Hafslund i dag eier. På den måten kan fjernvarmeselskapet bedre ivareta energifleksibilitet og den viktige infrastrukturoppgaven selskapet har i utviklingen av en moderne storby.

Om de nevnte hensyn ivaretas, tror vi i NEKI at Oslo kommunes salg av Hafslund også kan bli til fordel for de norske energibrukerne.

Arne Kjeldsen

Leder av NEKI

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.