Viktig MTB-beslutning

Dette hevder industrien selv. – Norsk industri greier neppe å selge MTB-fartøyer i Skjold-klassen til utlandet, hvis vi ikke bestiller noen til vårt eget sjøforsvar, sier bransjesjef Gustav Henriksen i Teknologibedriftenes Landsforening (TBL).

Amerikanerne har allerede vist stor interesse for det høyteknologiske forsvarsproduktet fra Umoe Mandal, og flere andre har vist interesse. Men de fleste avventer en norsk bestilling.

– Det er viktig å understreke at disse fartøyene er sammensatt av høyteknologi fra mange norske leverandører. En bestilling vil være av stor betydning ikke minst for andre norske industriselskaper, som blant annet leverer avansert marin elektronikk, elektro og mekaniske produkter til fartøyene.

Det var i 1998 at Umoe Mandal, den gang Kværner Mandal, leverte den ene missiltorpedobåten (MTB) i Skjold-klassen som i dag er satt i drift. Dette er et hypermoderne fartøy, som de fagmilitære gir gode skussmål. Alle tester har vært over all forventning. Toppfarten skulle opprinnelig vært 50 knop, nå har de dokumentert at den gjør nærmere 60 knop. Den tåler også full storm.

– Spesielt det siste gjør at den kan ha en svært verdifull beredskapsmessig anvendelse også i fredstid, sier Henriksen. Han tenker spesielt på unnsetninger ved forlis og andre katastrofer som jevnlig inntreffer langs den lange Norskekysten.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå