Viken vil drifte veibelysningen langs fylkesveiene selv

Fylkeskommunen foreslår at de overtar kommunalt eide veilyspunkter og anlegg langs fylkesveiene i Viken fra 1.1.2023.

Det er totalt 49.394 veilyspunkter langs fylkesveiene i Viken. Mange av dem er i dårlig forfatning.
Det er totalt 49.394 veilyspunkter langs fylkesveiene i Viken. Mange av dem er i dårlig forfatning. Foto: Bente Espeseth, Viken fylkeskommune
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
19. mai 2022 - 15:49

I tillegg foreslår fylkesrådet å oppgradere alt av veilys langs fylkesveiene i Viken.

Fylkesrådet vedtok innstilling i saken 16. mai. Saken skal deretter behandles i samferdselskomiteen før den endelige behandlingen i fylkestinget 22. juni.

-  I løpet av 2022 og 2023 er planen å starte en omfattende oppgradering av veilysene på fylkesveinettet vårt, sier Olav Skinnes, fylkesråd for samferdsel i Viken fylkeskommune.

 Han peker på at eierskapet til veilys langs fylkesveinettet har vært en utfordring i flere år.

- Nå kan vi endelig få en mer ensartet praksis for driften av veilysene langs fylkesvei, sier Skinnes.

Viktig for trafikksikkerheten

Olav Skinnes er fylkesråd for samferdsel i Viken fylkeskommune <i>Foto:  Morten Brakestad</i>
Olav Skinnes er fylkesråd for samferdsel i Viken fylkeskommune Foto:  Morten Brakestad

Fylkesrådet ønsker denne endringen blant annet for å bedre trafikksikkerheten langs fylkesveiene i Viken.

Mye av veilyset langs fylkesveiene er gammelt og i dårlig stand. Mørke lamper er en trussel mot trafikksikkerheten, både for små og store som går langs veiene våre, som har behov for å se hvor de går og for å bli sett av bilistene.

- Vi ønsker at så mange som mulig går og sykler, og har særlig fokus på trygg skolevei for skolebarna. Da er det viktig at vi legger til rette for at de kan ferdes så trygt som mulig, sier fylkesråden.

Smartere og mer energivennlig belysning

Oppgraderingen vil i all hovedsak omfatte å skifte til LED-armatur, installasjon av intelligent belysning og oppgradering av sikringsskap – herunder etablering av strømmålere. Fylkesrådets forslag vil ha en miljømessig gevinst, ettersom gamle armaturer med mye miljøgift erstattes med nye, mer miljøvennlige armaturer. Varierende standard på det eksisterende veilyset blir byttet ut med nye, moderne pærer, som er mer kostnadseffektive og gir en mer riktig belysning, og er dermed også en mer bærekraftig løsning.   

- Moderne veilys vil gi lavere strømkostnader og et mer pålitelig veilyssystem. Det er derfor viktig at vi kan overta driften fra kommunene 1. januar 2023 og komme raskt i gang med denne oppgraderingen, sier Skinnes.

I Handlingsprogram for samferdsel 2022-2025 er det estimert et behov for investeringsmidler til vedlikehold og oppgradering av veilysanleggene, både for kommunalt veilys langs fylkesveier og fylkeskommunens egne veilys.

Det totale investeringsbehovet er anslått til henholdsvis 98 og 73 millioner kroner, totalt 171 millioner kroner inkl. mva.

Kommunene ønsker endringer

Det er totalt 49.394 veilyspunkter langs fylkesveiene i Viken. I dag eier og drifter kommunene 16.106 av disse, 33.288 punkter eier og drifter fylkeskommunen selv.

Flere kommuner har tatt til orde for å endre på denne praksisen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.