DOKTORGRADER

Videreutvikling av avansert programvare

1. aug. 2001 - 06:04

I et slikt arbeid er det viktig å forstå arkitekturen til programmene. For eksempel kan man raskere forbedre datasystemet som regulerer farten til en bil ved hjelp av programmer som viser hva som skjer i flere datamaskiner samtidig. Dette har bidratt til internasjonale investeringer i en norsk bedrift i Trondheim.

I et større bygg er det ganske enkelt å finne de bærende konstruksjonene, kabelgater og vannrør. Det er lett å se hva man kan forandre eller ikke forandres uten vesentlige kostnader. Hvordan kan man på tilsvarende måte se de bærende konstruksjoner og de elementer som er dyre å forandre i et komplekst dataprogram?

Bratthalls forskning har gjort det enklere for programbyggere å synliggjøre hvordan programmet er bygget opp, og hvor de komplekse delene finnes. Han har samarbeidet med norsk, svensk og finsk næringsliv, og resultatene er tatt i bruk av et finsk mobil-utviklingsselskap og tyske produsenter av trykkpresser for aviser.

Lars Bratthall er født i Mølndal, Sverige, i 1971 og har Master of computer science, Universitetet i Lund, 1996. Bratthall arbeider ved Institutt for informatikk, UiO.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.