ikt

Videoveien til gullkrukka

Ragna Kronstad
4. mai 2005 - 08:00

Opp, ned og opp igjen

1933

Sivilingeniør Vebjørn Tandberg starter Tandberg radiofabrikk i Oslo. Tandberg bygger opp et internasjonalt merkenavn på radio, TV og båndopptakere.

1972

Radionette slås sammen med Tandberg. Radionette er et selskap med store underskudd.

1978

Tandberg legger ned Radionette, og senere samme år går Tandberg konkurs. Vebjørn Tandberg tar selvmord samme år. Tandberg AS blir stiftet med Tarald Brøvig som eier. Brørvig sitter i styret frem til 2003.

1979

Tandberg Data blir skilt ut.

1988

Tandberg satser på billedtelefoni og videooverføring via linjer og satellitter. Jan Christian Oppsal blir ansatt som adm. direktør.

1989

Tandberg overtar de industrielle rettighetene til et stort, statlig forskningsprogram. Forskere fra TF - Televerkets Forskningsinstitutt, NTH (nå NTNU) og Forsvaret har utviklet teknologi for kompresjon og overføring av video. Selskapet utvikler teknologi innen videokommunikasjon og fjernsynsoverføring.

1991

Tandberg lanserer det første videokonferansesystemet for små arbeidsgrupper. Nye produkter kommer i rask rekkefølge.

1997

Tandberg blir delt i Tandberg asa og Tandberg Television asa. Det første er et rendyrket videokommunikasjonsselskap, det andre rendyrker fjernsynsoverføringsteknologi. Like etter fisjonen kjøper Tandberg et kanadisk selskap med 220 ansatte. Det er fire ganger så mange som Tandberg har på denne tiden, og de har tre ganger så stor omsetning. Senere samme år kjøper de et selskap i Texas og etablerer raskt en stor tilstedeværelse i det nordamerikanske markedet. Dette blir starten på en svært rask vekst.

2000

Fra å være en endepunktleverandør blir Tandberg en mer komplett leverandør med stor oppmerksomhet mot nettverksprodukter og programvare for administrasjon.

2002

Tandberg bygger opp markedsapparatet i Østen.

Teknologi

1989

Gjennom overtakelsen av TFs kjerneteknologi innen videobehandling får Tandberg allerede fra starten et forsprang. De store aktørene på verdensmarkedet føler seg ikke truet av Televerkets forskere, og TF får formannskapet i komiteen som utvikler det første tekniske grunnlaget for videokonferansestandarden H.261. Innen fjernsynsoverføring, i dag Tandberg Television asa, er poenget å få plass til flere kanaler på en transponder. Ved å komprimere signalet får de plass til fem–seks TV-kanaler i stedet for en. Det betyr svært mye penger når transponderleien kan komme opp i 50 millioner kroner i året.

Innen videokonferanse er poenget å skape best mulig bilde og lydkvalitet innen en gitt bitrate, oftest en til tre ISDN-linje

1999

Tandberg ligger foran i å utvikle programvare og utstyr for IP-nettet. Det gjør at kundene kan bruke bredbånd til å kommunisere langt billigere enn med tradisjonelle ISDN-linjer.

De siste årene har selskapet klart å integrere samtaler fra ulike plattformer - transkoding. Det gjør det enkelt for brukerne å sette opp samtaler samtidig som kvaliteten i alle de ulike videoforbindelsene som settes opp utnyttes optimalt uten at alle må forholde seg til minste felles multiplum.

2003

Når den foreløpige siste forbedring i rekken av teknologier blir vedtatt som standard av ITU (International Telecommunication Union), annonserer Tandberg dagen etter at produktene deres er klar til å ta den i bruk.

2004

Selv om Tandberg har utviklet en stor produktportefølje, satser de også på samarbeid. De inngår et strategisk partnerskap med telegiganten Cisco og er først ute med IP-videoløsninger for Cisco CallManager som gjør det like enkelt å sette opp en videosamtale som en telefonsamtale.

Tandberg og Microsoft annonserer et strategisk samarbeid om videotelefoni brukt i Microsofts Live Communication Server.

2005

Selskapet regner med at IP-videotelefoni vil øke markedet for video på hjemmekontor betydelig.

Lysaker: Vatikanet og Det hvite hus er blant mange som bruker selskapets videokonferanseutstyr. Kundelisten er likevel ikke tilfredsstillende.

Tandberg vil øke omsetningen fra 300 millioner dollar til en milliard dollar om noen år. Her er veiviseren til deres suksess.

I Tandbergs lokaler ser vi flere blå arbeidsskjorter enn hvite kontorskjorter. Svette håndverkere bygger om lokalene til det internasjonale videokonferanseutstyrselskapet.

De trenger plass til enda flere ansatte, et tegn på at selskapet ikke slutter å vokse. Selv om selskapet har 40 prosent av verdensmarkedet, ligger det ene av to hovedkontorer fortsatt i lille Norge.

– Det er en fordel å ligge i Skandinavia når vi driver teknologiutvikling. Lønnskostnadene til ingeniører er moderate sammenliknet med USA og Europa. Vi trives dessuten med å være notert på Oslo Børs, sier konserndirektørTerje Rogne.

Det holder ikke bare med å trives på Oslo Børs og være fornøyd med lønnsnivået for å lykkes. Teknologidirektør Snorre Kjesbu har prøvd å finne årsakene.



Verdensklasse

De tre filosofiene til Tandberg er kvalitet, kvalitet, kvalitet. Kvaliteten må være kommersielt fornuftig.

– Derfor diskuterer vi modenhet til vi blir blå i fjeset, sier Kjesbu.

Nordmenn er redde for å uttale ord som verdensklasse. Det er ikke Tandberg.

– Vi er best i verden til å kode lyd og bilde i sanntid. Hvorfor skal vi holde det hemmelig? Forutsetningen er at vi får tak i og beholder de beste og mest nysgjerrige ekspertene i verden. Slike folk kommer ikke uten at vi klarer å holde oss helt på toppen, sier teknologidirektøren.



Patenter

Tandberg bruker patenteringsprosessen som et verktøy for å fange opp ideene i selskapet. De samler folk fra flere avdelinger for å skape nye ideer. Alle innspill blir tatt vare på og sortert. Tandberg har over 100 søkte og innvilgede patenter. Hittil i år har de fått innvilget 12 nye.

– Det er det som er inne i hodet til våre ansatte som er Tandberg og som vi lever av. Vi er svært bevisste til å videreutvikle og beskytter disse verdiene, sier Kjesbu.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Dine rettigheter i ferien


Nordisk lederstil

– Høyt utdannede og kreative mennesker motiveres best av interessante oppgaver, ansvar og det å være en del av et dyktig team som jobber mot et felles mål. Vi har ingen hellige kuer og vi bruker mye tid på å tenke sammen. Teknologene skal forstå økonomene, og omvendt. Våre merkantile kan snakke like entusiastisk om teknologien som teknologene, forklarer Kjesbu.



Kundekontakt

Forskning og utvikling skal ikke drives i isolasjon. – Vi må ha god kontakt med mange kunder og skape oss et bilde av deres ofte enkle problemer. I tillegg tar vi selvfølgelig egen medisin og bruker vårt egen utstyr.



Innovasjonskultur

Ingeniørene i Tandberg stimuleres til å se ut over sin egen bransje. – Det trengs inspirasjon på bred front for å få frem de beste produktene og forbedringene. Samtidig er det lov å diskutere og utrykke uenighet uten at det skal gå ut over den enkeltes trygghet, sier Kjesbu.

Han understreker at ingen idé er bedre enn ideeieren. – De ansatte skal være trygge og føle at de blir verdsatt.

Selv om patentene er mange, pøser ikke Tandberg ny teknologi ut på markedet. Kjesberg hevder de har vært først ut med en lang rekke innovasjoner, og nevner en effektiv måten å kode vide på med H264-standarden, kryptering av videosamtalen fra ende til ende, sette opp videosamtaler gjennom brannmurer og å sende en presentasjon fra en PC samtidig med videosamtale.

– Vi lanserer helst nye produkter som forbedres i flere små skritt i stedet for få store. Da minimerer vi risikoen.



Kultursjef

Tandberg har ansatt en kultursjef. – Min hovedoppgave er å se til at folk vi ansetter passer inn i vår kultur og deler vårt verdigrunnlag, sier Anniken Rød.

Hennes offisielle tittel er chief cultural officer, men internt blir hun bare kalt kulturministeren. Hun sørger også for arbeidsmiljøet og at de ansatte føler seg vel. Ingen skal bli våte når de må gå i regnet over gårdsplassen til Tandbergs bygg nummer to. Da har kultursjefen sørget for at det står paraplyer til rådighet ved hver inngang.

Rød ble ansatt da bedriften skulle ekspandere. – Tandberg var redde for å miste sjelen sin med så mange nyansettelser, sier hun.

Livet er likevel ikke lett på Lysaker. Eierne forventer mye av de ansatte. Konserndirektør Rogne ser etter personer med stor kapasitet og evne til presisjon og tempo. – Våre ansatte får gjerne feile. Men de får ikke gjøre samme feil to ganger.

Overskudd og visjoner

På litt over ti år har Tandberg vokst fra så å si ingenting til å ha rundt 40 prosent av verdensmarkedet i verdi.

De siste 30 månedene har de vokst fra 19 prosent. I 2004 omsatte selskapet for 305 millioner dollar med et overskudd på utrolige 78 millioner dollar.

Over de neste årene skal omsetningen opp i en milliard dollar om alt går etter den aggressive visjonen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.