IKT

Videoveien til gullkrukka

Ragna Kronstad
4. mai 2005 - 08:00
Vis mer

Lysaker: Vatikanet og Det hvite hus er blant mange som bruker selskapets videokonferanseutstyr. Kundelisten er likevel ikke tilfredsstillende.

Tandberg vil øke omsetningen fra 300 millioner dollar til en milliard dollar om noen år. Her er veiviseren til deres suksess.

I Tandbergs lokaler ser vi flere blå arbeidsskjorter enn hvite kontorskjorter. Svette håndverkere bygger om lokalene til det internasjonale videokonferanseutstyrselskapet.

De trenger plass til enda flere ansatte, et tegn på at selskapet ikke slutter å vokse. Selv om selskapet har 40 prosent av verdensmarkedet, ligger det ene av to hovedkontorer fortsatt i lille Norge.

– Det er en fordel å ligge i Skandinavia når vi driver teknologiutvikling. Lønnskostnadene til ingeniører er moderate sammenliknet med USA og Europa. Vi trives dessuten med å være notert på Oslo Børs, sier konserndirektørTerje Rogne.

Det holder ikke bare med å trives på Oslo Børs og være fornøyd med lønnsnivået for å lykkes. Teknologidirektør Snorre Kjesbu har prøvd å finne årsakene.Verdensklasse

De tre filosofiene til Tandberg er kvalitet, kvalitet, kvalitet. Kvaliteten må være kommersielt fornuftig.

– Derfor diskuterer vi modenhet til vi blir blå i fjeset, sier Kjesbu.

Nordmenn er redde for å uttale ord som verdensklasse. Det er ikke Tandberg.

– Vi er best i verden til å kode lyd og bilde i sanntid. Hvorfor skal vi holde det hemmelig? Forutsetningen er at vi får tak i og beholder de beste og mest nysgjerrige ekspertene i verden. Slike folk kommer ikke uten at vi klarer å holde oss helt på toppen, sier teknologidirektøren.Patenter

Tandberg bruker patenteringsprosessen som et verktøy for å fange opp ideene i selskapet. De samler folk fra flere avdelinger for å skape nye ideer. Alle innspill blir tatt vare på og sortert. Tandberg har over 100 søkte og innvilgede patenter. Hittil i år har de fått innvilget 12 nye.

– Det er det som er inne i hodet til våre ansatte som er Tandberg og som vi lever av. Vi er svært bevisste til å videreutvikle og beskytter disse verdiene, sier Kjesbu.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre


Nordisk lederstil

– Høyt utdannede og kreative mennesker motiveres best av interessante oppgaver, ansvar og det å være en del av et dyktig team som jobber mot et felles mål. Vi har ingen hellige kuer og vi bruker mye tid på å tenke sammen. Teknologene skal forstå økonomene, og omvendt. Våre merkantile kan snakke like entusiastisk om teknologien som teknologene, forklarer Kjesbu.Kundekontakt

Forskning og utvikling skal ikke drives i isolasjon. – Vi må ha god kontakt med mange kunder og skape oss et bilde av deres ofte enkle problemer. I tillegg tar vi selvfølgelig egen medisin og bruker vårt egen utstyr.Innovasjonskultur

Ingeniørene i Tandberg stimuleres til å se ut over sin egen bransje. – Det trengs inspirasjon på bred front for å få frem de beste produktene og forbedringene. Samtidig er det lov å diskutere og utrykke uenighet uten at det skal gå ut over den enkeltes trygghet, sier Kjesbu.

Han understreker at ingen idé er bedre enn ideeieren. – De ansatte skal være trygge og føle at de blir verdsatt.

Selv om patentene er mange, pøser ikke Tandberg ny teknologi ut på markedet. Kjesberg hevder de har vært først ut med en lang rekke innovasjoner, og nevner en effektiv måten å kode vide på med H264-standarden, kryptering av videosamtalen fra ende til ende, sette opp videosamtaler gjennom brannmurer og å sende en presentasjon fra en PC samtidig med videosamtale.

– Vi lanserer helst nye produkter som forbedres i flere små skritt i stedet for få store. Da minimerer vi risikoen.Kultursjef

Tandberg har ansatt en kultursjef. – Min hovedoppgave er å se til at folk vi ansetter passer inn i vår kultur og deler vårt verdigrunnlag, sier Anniken Rød.

Hennes offisielle tittel er chief cultural officer, men internt blir hun bare kalt kulturministeren. Hun sørger også for arbeidsmiljøet og at de ansatte føler seg vel. Ingen skal bli våte når de må gå i regnet over gårdsplassen til Tandbergs bygg nummer to. Da har kultursjefen sørget for at det står paraplyer til rådighet ved hver inngang.

Rød ble ansatt da bedriften skulle ekspandere. – Tandberg var redde for å miste sjelen sin med så mange nyansettelser, sier hun.

Livet er likevel ikke lett på Lysaker. Eierne forventer mye av de ansatte. Konserndirektør Rogne ser etter personer med stor kapasitet og evne til presisjon og tempo. – Våre ansatte får gjerne feile. Men de får ikke gjøre samme feil to ganger.

Overskudd og visjoner

På litt over ti år har Tandberg vokst fra så å si ingenting til å ha rundt 40 prosent av verdensmarkedet i verdi.

De siste 30 månedene har de vokst fra 19 prosent. I 2004 omsatte selskapet for 305 millioner dollar med et overskudd på utrolige 78 millioner dollar.

Over de neste årene skal omsetningen opp i en milliard dollar om alt går etter den aggressive visjonen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.