IKT

Videoovervåking via Internett

San Francisco: Intelens er bygd på ruinene av det som skulle bli industrieventyret MRT. Med Jan Bakke i spissen drømte MRT tidlig på 90-tallet om å etablere tusen arbeidsplasser, men det ble med drømmen. All aktivitet i Norge ble lagt ned for et drøyt år siden, men en avlegger i Florida fortsatte sitt eget liv. En ny visjon er vokst frem: Først vinne det amerikanske markedet og deretter Europa med løsninger basert på teknologi sprunget ut fra Sintef og NTNU.

Overvåker med kamera

Selskapet Intelens med 24 ansatte har spesialisert seg på overvåkingssystemer, eller i markedssjargongen: Digitale observasjonsløsninger. Systemene består av intelligente TV-kamera som gjør opptak og sender alarmer når noe nytt dukker opp i bildet. Alarmen sendes til mobiltelefonen, personsøkeren, på e-post eller som en internettside, alt etter hva kunden ønsker. Bildene kan hentes ned direkte eller fra arkivene på Intelens’ servere.

Overvåkingssystemene blir plassert i forretningslokaler, på byggeplasser, på statlige områder, parkeringsplasser og i industrilokaler. Overvåking er i skuddet i det amerikanske markedet og blir stadig mer avansert med overføring av levende bilder via Internett.

- Vi utvikler nå løsninger med "streaming video" ( levende bilder). De krever bredbåndsinternett og er foreløpig mest aktuelt for interne nettverk, sier direktør for engineering, Louie R. King.

King og administrerende direktør Gaute Juliussen fartet i desember rundt på den ledende utstillingen og konferansen innen videooverføring på Internett, Streaming Media West 2000 i San Jose, på jakt etter nye kunder.

Mobil overvåking

Neste milepel blir mobile løsninger. For eksempel ønsker byggeledere som har ansvaret for flere byggeplasser å kunne følge med på hva som skjer på den enkelte byggeplass mens de er på farten fra et sted til et annet. Det blir mulig når teleoperatørene begynner å tilby GPRS eller tilsvarende standard. Overføringshastigheten blir da 128 kbit/s mot dagens 9,6 eller 14,4 kbit/s.

- Da er det viktig å ha en fot i Skandinavia, sier Juliussen.

Mobiltelefoni er et av de få områdene der amerikanere sier de har noe å lære av Skandinavia, noe finner og svensker har visst å utnytte til fulle med flaggskipene Nokia og Ericsson i spissen.

Intelens styrke ligger i måten dataene fra kameraene komprimeres og lagres på serveren. Derfra hentes de opp av brukeren slik kunden ønsker dem. Ved å bruke løsninger for mønstergjenkjenning trenger ikke operatøren følge skjermbildet kontinuerlig. Han blir varslet ved endringer. Ved at alle dataene blir arkivert er det også mulig å gå tilbake til et gitt tidspunkt å hente frem bilde for bilde akkurat i perioden da noe skjedde.

Omstrukturering

Høsten 1999 ble all utviklingen i Norge lagt ned og all aktivitet konsentrert om Florida. MRT Micro ASA er i dag et holdingselskap som eier tre datterselskaper i Flor i dag. Intelens Corp utvikler og selger tekniske løsninger for videoovervåking, MRT iRES utvikler kamera for høyoppløsnings-TV (HDTV).

Selskapet inngår i et konsortium med et britisk og et tysk selskap som har fått i oppdrag fra EU å utvikle et nytt HDTV-kamera. Det tredje selskapet, MRT MpiRE, INC, eier rettighetene til teknologi for hurtig søk i store mengder ustrukturerte data. her er det for tiden ingen aktivitet.

Eierne i MRT Micro ønsket å styrke tilstedeværelsen i USA, det ledende markedet for ny teknologi. At det ble Florida skyldes blant annet at Florida Atlantic University i Boca Raton er et av fire ledende miljøer på høyoppløsnings-TV i verden, ved siden av Sony, Philips og Panasonic.

Sjefen langpendler

Gaute Juliussen (35) ble hentet inn i selskapet i fjor vår og tiltrådte formelt 5. juli. Han etterfulgte Davis S. Hauger som styret sa opp 4. juli. Juliussen har bakgrunn fra USA, både gjennom en MBA fra Columbia business School og gjennom å ha jobbet i American Scandinavian Ventures. Nå langpendler han med en uke i Norge hos familien og tre uker i USA. Han er optimistisk på selskapets vegne.

- Det er et enormt marked for videoovervåking via Internett i USA, sier han.

Det er bakgrunnen for den økte satsingen i USA. Juliussen og eierne av MRT Micro har som ambisjon å se Intelens på Nasdaq-børsen i løpet av 2001. Så sent som i november i fjor gikk eierne av MRT Micro ASA med Telenor Venture i spissen inn med nye 18 millioner kroner i en rettet emisjon. De vil gjerne se avkastning på denne og tidligere investeringer i MRT Micro

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.