DATATELE

Videomøter i superklassen

SOM ETT MØTEROM: Tandbergs nye Experia-system gir møteromopplevelse over kontinentene. Teknologidirektør i Tandberg, Snorre Kjesbu, sitter i midten.
SOM ETT MØTEROM: Tandbergs nye Experia-system gir møteromopplevelse over kontinentene. Teknologidirektør i Tandberg, Snorre Kjesbu, sitter i midten. Bilde: Odd Richard Valmot

Ikke før har Tandberg lansert programvare for videomøter på PC, så lanserer de sitt nye telepresence -produkt i den helt andre enden av skalaen.Følelser

Tandberg mener imidlertid at market for telepresence vokser raskt fordi det øker følelsen av å være i samme rom som møtedeltakerne dramatisk i forhold til vanlig videokonferanse.

De forskjellige møtedeltakerne sitter ansikt til ansikt og ser hverandre i full størrelse.

Tandberg - som ikke må forveksles med Tandberg Television - har lagt mye vekt på møteromopplevelsen og bruker fire høydefinisjons videokameraer og mikrofoner for å skape romvirkningen.

"Eyeballing"

Det betyr at møtedeltakerne kan få øyenkontakt og de kan høre hvor lyden kommer fra som om de satt i samme rom.

Tandberg Experia som det nye produktet heter er først og fremst rettet mot store bedrifter med kontorer over hele verden som trenger å møtes for å ta beslutninger.

— Selv om dette utstyret er svært enkelt å bruke, er det ganske heftig maskinvare som brukes til å gjenskape møterommet. Hvert kamera kjører via en høydefinisjons kodek for å komprimere lyd og bilde i sanntid, forklarer teknologidirektør i Tandberg, Snorre Kjesbu.

Blandinger

Hver av de fire skjermene kan kjøre på 2 Mbit/s og i tillegg kan systemet ta inn andre møtedeltakere på alt fra 3G-telefoner og PC-forbindelser til vanlige videokonferansesystemer.

- Det er også mulig å la fire slike møterom snakke med hverandre slik at hver av dem ser de tre andre på de øverste skjermene og likevel holde øyenkontakten og høre hvor lyden kommer fra, sier Kjesbu.

Nettverkskrav

Tandberg samarbeider med HP om både salg av videokonferanseutstyr og tilgang til nettverk.

— Med slikt utstyr er det viktig å ha kontroll på nettverket og HP har nettverk som kan garantere mer enn de 12 Mbit/s Experia kan utnytte uten at det oppstår pakketap mellom kontinentene, sier Kjesbu.

Prisen på Experia er ca. 200 000 dollar inklusive møtebordet, men det er bare 60 prosent av hva konkurrerende systemer koster, ifølge Tandberg.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.