PRODUKTNYHETER

Videoens overmann

12. apr. 2002 - 13:52

Den gode gamle videomaskinen går enn tøff fremtid i møte. Ikke bare møter den konkurranse fra ulike les og skrivbare DVD-formater, nå blir den utfordret av harddisken også. Etter hvert som TV-signalene digitaliseres er både DVD-er og harddisker yppelig egnet som opptaksmedier. Går det som NRK vil kan vi jo snart si farvel til analoge signaler, og da må gamle videomaskiner uansett mates fra den mye omtalte sorte boksen som den nye alliansen rundt det digitale bakkenettet ønsker å spre til alle lisensbetalere.

Harddiskbaserte videoopptakere har lenge vært en suksess i USA og nå er de på full fart inn på det europeiske markedet.

Slike maskiner er alle kommersielle kanalers skrekk. Når de tar opp fra en digital signalkilde skjer det ingen reduksjon i bilde og lydkvaliteten, i motsetning til i en analog VHS-opptaker hvor hver generasjon reduserer kvaliteten betydelig. Og siden det ikke er snakk om å spole bånd frem og tilbake er det mye raskere å hoppe over reklamen. Du kan også ta en pause under Dagsrevyen. Ved å trykke på en knapp spiller maskinen inn den kanalen du ser på og fortsetter der du slapp når du har hentet potetgullposen. I USA har det også vært lansert ulike måter å stoppe opptaket på når det kommer et reklameinnslag.

Nokia er allerede på markedet med en satellittdekoder med innebygget harddisk. Med 40 MB kan den ta opp over 15 timer TV og den kan programmeres akkurat som en vanlig videomaskin. Det du ikke kan gjøre er å kopiere ut digitale opptak. Det er selvfølgelig Hollywood verste mareritt og de forlanger at du bare kan ta ut analoge signaler fra slike bokser.

Fujitsu Siemens' nye Activy Media Center, som blir lansert til høsten, til rundt 10 000 kroner. Den er beregnet på folk med parabolantenner og gjør opptak av digital satellitt-TV. Slike signaler følger den digitale TV-standarden DVB - Digital Video Broadcast, som finnes i tre varianter; S for satellitt, T for bakkesendinger og C for kabel.

På samme måte som Nokias satellittmottaker er Fujitsu Siemens' nyskapning utstyrt med to åpninger for dekoderkort, men den har opptil 80 GB harddiskkapasitet. I tillegg til å være en satellittdekoder og en opptaker er nyskapningen også en DVD-spiller som også kan spille vanlig lyd CD-er og innspilte med mp3-lyd pluss at den kan vise Windows Media format og Photo CD. Dessverre vil du ikke kunne ta opp DVD-filmer på harddisken. Det sørger den innebygde Macrovision-beskyttelsen for.

Activy kommer i tre utgaver. Alle har en PCI-bus, lik den som sitter i PC-er. Tunerne er montert på PCI-kort og den tyngst utrustede utgaven har to satellittunere. Det gjør at du kan ta opp et program og se på et annet samtidig. Den kommer også med et FireWire-port i front som gjør at du kan overføre video fra eksterne kilder.

Internett også

Ingen kan jo lansere en ny boks uten å kunne tilby internett. Det kan selvfølgelig også Fujitsu Siemens' nyskapning også. Den har en innebygget nettleser og et e-postprogram som kan koble seg til internett enten via den innebygde Ethernetporten eller USB-porten. Dermed blir TV-en også en Internett-terminal og gjør at du kan sjekke e-posten i reklamepausene. Den begrensede oppløsningen et vanlig TV-apparat kan tilby gjør at opplevelsen av web blir neppe den samme som på en høyoppløselig skjerm, men e-post burde fungere fint. Det følger med et trådløst tastatur med innebygget musefunksjonalitet som kommuniserer med Activy-boksen infrarødt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.