IT

VIDEO: Zeppelin har landet

Dag Yngve Dahle
23. feb. 2008 - 17:35

BRISTOL: Ifølge Hifi-klubben, som er norsk importør av B&W-produkter, er interessen for Zeppelin-anlegget voldsom.

De første eksemplarene av Zeppelin ankommer kongeriket om et par uker.

Eget lytterom

Vi hadde ikke tid til å vente så lenge, og dro til Sound & Vision-messa i Bristol for å sniklytte til vidunderet.

Der dominerte Zeppelin standen til B&W fullstendig. Hele tre eksemplarer var stilt ut, og et eget lytterom - uten lys - var tilgjengelig.

Hvordan låter så Zeppelin? Er det luftskipformede iPod-anlegget bare en designgimmick? Eller holder det skikkelig Hifi-standard, slik Bowers & Wilkins hevder?

Førsteinntrykket er at lyden er mye større enn anleggets størrelse skulle tilsi. Zeppelin fyller utvilsomt små og mellomstore rom med lyd.

Det spiller høyt og med autoritet. Dette er ikke et av de mange plastproduktene som mer eller mindre ukjente produsenter sender ut på markedet for å tjene kroner på iPod-bølgen.

Ut fra 20 minutters lytting på messa har Zeppelin Hifi-kvaliteter.

God diskant

Zeppelin spiller avslappet, men likevel ikke så tilbakelent at vi kjeder oss. Vi fikk nesten hakeslepp da Zeppelin sendte låten ' There She Goes' med The LA's ut i rommet.

Diskanten var meget engasjerende, og lyden fra de kimende gitarene lød så flott at flere stoppet opp og kommenterte lydkvaliteten. Prince-klassikeren The Raspberry Beret lød også forfriskende.

Lydbildet var overraskende bredt. Det skyldes antagelig at Zeppelin er bygget som et surroundanlegg. I midten - bak iPoden - finner vi det fem tommer store basselementet. På hver side av dette sitter mellomtoneelementene og i hver ende finner vi diskantelementene.

Det skaper en illusjon av surroundlyd som bidrar til å forstørre lydbildet.

Kostbart

Løsningen med å styre anlegget med iPoden er også vellykket. Du navigerer med hjulet på iPoden, og styrer også volumet med den. Slik får anlegget færre unødige knapper, og beholder sitt snertne design. Dog følger det også med en fjernkontroll, slik at du kan skifte låter og skru opp volumet fra sofakroken.

Er alt bare fryd og gammen? Nja. Det sier seg selv at et såvidt lite kabinett har sine fysiske begrensninger. Da vi skrudde lyden opp mot max, hørte vi at Zeppelin har sine begrensninger - selv om det spiller høyere enn man skulle tro.

Prisen er også et spørsmål. Anlegget koster 399 pund i Storbritannia. Antagelig vil det koste opp mot 5.000 kroner i Norge, som er en noe stiv pris å betale for et iPod-anlegg.

Teknisk Ukeblad kommer tilbake med en fullstendig test av B&W Zeppelin senere denne våren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.