Jesper lever ut drømmen om å bli maskinfører

Rullestol og celebral parese er ikke et stort nok hinder til at Jesper Skjæran gir opp drømmen om å kjøre anleggsmaskin.

Av Erik Jenssen
29. apr. 2022 - 15:01
Jesper Skjæran ser ikke bort fra at han kan få en jobb i anleggsbransjen <i>Foto:  Erik Jenssen</i>
Jesper Skjæran ser ikke bort fra at han kan få en jobb i anleggsbransjen Foto:  Erik Jenssen

For 23-åringen fra Tromsø har anleggsbransjens maskiner alltid vært kilde til glede og engasjement. Å ha en far i asfaltbransjen med tilbud om et ledig passasjersete i bil og anleggsmaskiner har opp gjennom årene gitt mange fine opplevelser, og Jesper har alltid tenkt at han en dag skal få sitte bak ratt og spaker selv.

- Drømmen var å kjøre lastebil, men jeg skjønner jo at jeg ikke kommer til å få sertifikat for å kjøre på offentlig veg. Men å kjøre anleggsmaskin er mulig, og det har jeg alltid drømt om å få gjøre, uten at jeg helt hadde noen konkret plan for hvordan det skulle skje.

Esben Beck, som er gründer og oppfinner av luselaserne, mener det er har gått kort tid fra idé til kommersialisering av lasernodene.
Les også

Nyåpnet fabrikk: – Litt uvirkelig

La frem drømmen

Jesper har fått mange gode venner i anleggsbransjen, deriblant bilberger Julianne Brox, her fotografert under en oppvisningsdag i regi av modellbilklubben der Jesper er medlem. <i>Foto:  Privat</i>
Jesper har fått mange gode venner i anleggsbransjen, deriblant bilberger Julianne Brox, her fotografert under en oppvisningsdag i regi av modellbilklubben der Jesper er medlem. Foto:  Privat

Men nå er planen på skinner, takket være instruktør Christian Nilsen i Komplett kurs AS. Interessen for maskiner og tunge kjøretøyer har gitt Jesper mange venner i bransjen, og en av dem har betydd ekstra mye for ham.

Så da bergingsbilsjåfør Julianne Brox hadde bursdag 29. januar i år postet Jesper en gratulasjonshilsen på Juliannes Facebook-vegg der han blant annet snakket om å kjøre maskin, og hvordan han nok dessverre aldri ville få realisert drømmen.

Årsaken er at sykdommen gjør at han ikke kan lese og skrive, noe som opp gjennom årene har vært et problem for å tilegne seg kunnskap i mange slags opplæringssammenhenger.

- Jeg fikk blant annet høre på videregående at jeg aldri ville få noen slike sertifikater fordi jeg ikke kunne lese.

Besto teorien med glans

Christian Nilsen i Komplett Kurs AS <i>Foto:  Erik Jenssen</i>
Christian Nilsen i Komplett Kurs AS Foto:  Erik Jenssen

Innlegget traff Christian rett i magen, for er det noe som tenner hans engasjement, så er det å plante motivasjon i folk som påstår at de ikke kan.
- Det er det verste jeg hører, for alle kan hvis de vil. Og jeg har hatt så mange slags ulike elever med så mange slags ulike utfordringer opp igjennom, at det her tenkte jeg vi måtte få til.

Christian kontaktet Jesper og tilbød ham gratis maskinførerkurs på direkten. Eleven var ikke tung å be, så med mamma og pappa som sekretærer for lesinga og skrivinga gjorde han unna teorikurset på kort tid, og da Veier24 var innom øvingsplassen i slutten av april var det kun få timer igjen før kompetansebeviset var i boks.

Nøktern optimist

Hvor vegen går etter dette tør ikke Jesper å spå, men han holder fast ved drømmen om at maskinkjøring kan bli en del av dagliglivet.
- Jeg ser ikke mørkt på at dette kan bli en jobb. Jeg vet ikke hva som er mulig å få til, men vi tar det nå herfra, og så ser vi hvordan det går, smiler han og starter opp maskinen for å fortsette økta.

Instruktør Christian Nilsen peker og forklarer . Kun få timer gjenstår før Jesper er gjennom maskinførerkurset <i>Foto:  Erik Jenssen</i>
Instruktør Christian Nilsen peker og forklarer . Kun få timer gjenstår før Jesper er gjennom maskinførerkurset Foto:  Erik Jenssen
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.