PROSJEKTER

Heftig tunnelkontrakt tildelt arbeidsfellesskap i Australia

Prislapp: 2,75 milliarder dollar.

3. jan. 2019 - 08:00

Vi snakker om det store «WestConnex»-prosjektet. Et storstilt underjordisk motorveisystem, som skal bedre fremkommeligheten i Sydney i Australia. 

Komplekst

Det enorme veiprosjektet har vært under bygging siden 2015, og kontrakten som nå er inngått inneholder blant annet byggging av en kompleks underjordisk trafikkmaskin i bydelen Rozelle. Denne går i tre etasjer. 

Kontrakten har en prislapp på intet mindre enn 2,75 milliarder amerikanske dollar, og det er John Holland og CPB Contractors som skal utføre arbeidet.

I tillegg til dette skal det bygges ytterligere en tunnel på en kilometer som skal knyttes til Iron Cove-brua i samme område. 

Kontraktssigneringen skjedde 13. desember i fjor, og det er forventet av byggingen starter opp i midten av 2019. 

Store summer

«WestConnex»-prosjektet består av i alt 33 kilometer med vei. I tillegg til det som bygges nytt, er det også snakk om utvidelse av eksisterende motorveinett. En del av dette er allerede fullført. 

Det hele skal etter planen stå ferdig i 2023, og i 2017 meldte avisen The Sydney Morning Herald at hele prosjektet kan ende på svimlende 31 milliarder amerikanske dollar. Dette ifølge en analyse utført av byrådet i Sydney. 

Denne summen inneholder etablering av tilstøtende veier til megaprosjektet, som skal finansieres med bompenger.  

– Hver utvidelse, hver tilknytning til «WestConnex» vil kreve flere hundre millioner dollar i oppgraderinger for å kunne lede trafikk over på veien, sa borgermester Clover Moore til avisen den gang. 

Den australske regjeringen sier seg imidlertid uenig, og hevder at byrådet har regnet dobbelt på kostnaden på noen av veiene. 

LES OGSÅ: Veiforbindelse mellom Nord- og Sør-Korea nærmere realisering

LES OGSÅ: Slik blir den nye Morandi-brua

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.