TRAFIKK OG ITS

Dette hotellrommet kjører deg dit du skal

Kan endre måten vi reiser på.

Her kan du slappe av med en film eller gjøre litt jobb mens «hotellrommet» frakter deg til endelig destinasjon.
Her kan du slappe av med en film eller gjøre litt jobb mens «hotellrommet» frakter deg til endelig destinasjon. Foto: Aprilli Design Studio
23. nov. 2018 - 08:00

Mange ser på det å reise som et evig stress. Lange køer i sikkerhetskontrollen, fly som blir forsinket og bytte mellom mange forskjellige transportmidler og hotellrom er ikke uvanlig dersom man er på farten. 

Nå har det amerikanske selskapet Aprilli Design Studio med arkitekt Steve Lee i spissen, kommet opp med en løsning som kan gjøre reising til det som må kunne kalles en meget behagelig opplevelse. 

Nemlig et system som kombinerer transport og hotellrom. 

Slapp av underveis

Kjøretøyene skal komme i flere forskjellige størrelser. <i>Foto:  Aprilli Design Studio</i>
Kjøretøyene skal komme i flere forskjellige størrelser. Foto:  Aprilli Design Studio

Konseptet har fått navnet Autonomus Travel Suite (ATS), og er i korte trekk et autonomt kjøretøy som byr på soveplass, underholdningssystem et lite kjøkken og kontor og alle sanitærfasiliteter. 

Prosjektet er omtalt av flere medier, deriblant CNN.

Karosseriet er omkranset av glass som gir panoramautsikt i alle retninger, og kan dimmes ned når du bestemmer deg for å ta kveld. 

Kjøretøyene skal leveres i forskjellige størrelser, enten man reiser alene eller sammen med andre. 

– De reisende velger start- og stoppunkt, og kan stoppe på andre steder underveis. Systemet i kjøretøyet finner frem til den beste ruta, forklarer Lee. 

Det hele styres av «hotellgjestene» via en app. 

Videre mener selskapet at dette kan bli en billigere reisemåte, siden man slipper å kjøpe for eksempel flybilletter og hotellrom separat. 

Docking-hotell

Kjøretøyene kan kobles til disse fasilitetene, som både sørger for at rommet blir større, og byr på flere fasiliteter. De har fått navnet «Autonomus Hotel». <i>Foto:  Aprilli Design Studio</i>
Kjøretøyene kan kobles til disse fasilitetene, som både sørger for at rommet blir større, og byr på flere fasiliteter. De har fått navnet «Autonomus Hotel». Foto:  Aprilli Design Studio

I tillegg til kjøretøyene er det også planlagt å etablere faste docking-stasjoner som rommene kan kobles til, slik at rommet blir større. Disse enhetene kan by på for eksempel treningsstudio, møterom og restauranter, som man finner på tradisjonelle hotell. 

Ifølge prosjektets nettside skal disse enhetene også by på selvkjørende servicebiler som kan komme til unnsetning med nye batterier dersom de rullende rommene for eksempel blir stående uten strøm. Det er imidlertid ennå ikke bestemt om de skal gå på strøm eller hydrogen.

De skal også kunne levere «room service» på veien.

Et stykke frem

Disse nye rullende hotellrommene er først og fremst designet for det amerikanske markedet, der det som regel tar under ti timer å kjøre mellom de største byene. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Produsenten peker på at det amerikanske motorveinettet er godt utbygd og tilrettelagt for denne typen transport.

Samtidig kan det vel også gå en stund før du selv kan teste ut det nye konseptet.

Mange aktører jobber med å utvikle selvkjørende biler, og de testes over hele verden. Flere bilprodusenter har som mål at biler skal kunne være fullstendig selvkjørende innen 2021. 

Sikkert godt med en dukkert etter mange timer på veien. <i>Foto:  Aprilli Design Studio</i>
Sikkert godt med en dukkert etter mange timer på veien. Foto:  Aprilli Design Studio

Vant pris

Prosjektet har vakt oppmerksomhet og i midten av oktober stakk det av med seieren i konkurransen «Radical Design Award».

Det var tre prosjekter som var nominert til denne prisen. Alle tre innen innovativ hotelldrift.

Det ble også delt ut studentpriser, og denne ble vunnet av et prosjekt kalt «Room Extention Solutions», som likner på Autonomus Travel Suite, men i noe begrenset skala. 

LES OGSÅ: Toyota investerer videre i Uber – nå med selvkjørende biler

LES OGSÅ: Googles selvkjørende biler passerte 11 millioner kjørte kilometer i juni

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.