BRUER

224 hjul på 56 akslinger måtte til da den 1500 tonn tunge brua skulle på plass

Å få den 130 meter lange brua på plass i løpet av en natt, krevde mange hjul som tåler tung last.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
11. mai 2020 - 07:12

Det var dimensjoner utenom det vanlige som ble fraktet på motorveien A8 utenfor Munchen i Tyskland natten mellom 2. og 3. mai i år.

Da skulle ei 150 tonn tung og 130 meter lang bru på plass som en ny krysning over motorveien, et prosjekt som både i tid og presisjon var utenom det vanlige for transportselskapet, som hadde tatt på seg oppdraget.

Planlegging og bygging av brua tok totalt sju år, mens planleggingen av selve brutransporten tok ett år. Brua ble plassbygget på en anleggsområde utenfor motorveien, og for ikke å stoppe trafikken kritisk lenge på en av Tysklands mest trafikkerte motorveier, måtte arbeidet utføres i løpet av en natt.

Til å frakte bru, ble det brukt såkalte selvkjørende transportmoduer (SPMT-løsninger), plattformer som kjører på mange hjul. Totalt måtte det til fire slike plattformer, hver med 14 aksler, for å få gjennomført brutransporten.

Hele transporten med plattformer og brua hadde en vekt på 2000 tonn, som ble flyttet på 224 hjul fordelt på 36 akslinger, før brua til slutt var på plass på de fire pillarene som den skal stå på for ettertiden.

Transportselskapet hadde et slingringsmonn på to centimeter ved plasseringen av brua, noe som gikk problemfritt takket være den store manøvrerbarheten det er mulig å kjøre  SPMT-plattformene med.

Verdensrekorden for transport av store og tunge laster med SPMT-plattformer er på 14.000 tonn.

Stålbrua ble jekket på plass over elva Tunna i løpet av 23. og 24. mai. Brua er 150 meter lang, og det lengste spennet er på 55 meter.
Les også

Brukte to dager på å jekke riksvei 3-bru på plass

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.