IKT

Videkonferanse for PC-brukere

PÅ SKJERMEN: Det er mildt sagt en ny følelse å møte så mange folk fra ulike steder i Norden uten å flytte seg fra PC-en. Både bilde- og lydkvaliteten er svært god. Enklere å jobbe sammen på et dokument blir det knapt om alle satt i samme rom.
PÅ SKJERMEN: Det er mildt sagt en ny følelse å møte så mange folk fra ulike steder i Norden uten å flytte seg fra PC-en. Både bilde- og lydkvaliteten er svært god. Enklere å jobbe sammen på et dokument blir det knapt om alle satt i samme rom. Bilde: Fotograf:
14. mars 2006 - 14:01

Når du likevel har en PC, hvorfor skal du da bruke annet utstyr til videokonferanser?

Det var spørsmålet svenske forskere på Universitetet i Luleå, på senter for distanseoverbyggende teknologi, sammen med Telia og Ericsson stilte seg for elleve år siden.

Tre år etter startet gründerne bedriften Marratech og lanserte videokonferanse på personlig datamaskin.

Bedre med bredbånd

I dag har selskapet solgt systemer over hele verden samtidig som den tilgjengelige båndbredden i internett har gjort det mye enklere å være bruker. Det er svært lett å sette opp et videomøte med deltakere fra hele verden. Det eneste som trengs er en server og tilstrekkelig antall lisenser til deltakerne.

Klientprogramvaren er gratis og kan lastes ned av hvem som helst. Det betyr at de som eier en server kan invitere hvem som helst, med en PC og et webkamera, inn i et møte.

Den beste lydkvaliteten oppnås når deltakerne benytter et hodesett, mens mikrofonen i webkameraet er nødløsning. Kravet til datamaskinen er ikke stort. Den bør ha 512 MB RAM og 1 GHz prosessor eller mer.

– Vi lever som vi lærer, sier Rikard Stenberg til de andre deltakerne på videomøtet. Han er en av gründerne, men har valgt å bli boende på hjemstedet Luleå. – I denne bransjen trenger vi ikke flytte på oss. Vi kan både selge og drive kundestøtte herfra til alle deler av verden.



Alle plattformer

Siden Marratech er utviklet i Java, er ikke programvaren avhengig av plattform.

Det går like bra på PC, Macintosh og Linux. Tavlefunksjonen gjør også at møtedeltakerne kan jobbe sammen på samme arbeidsflate, og også dele hverandres programmer. Marratech har innebygget H.261 og H.264 video-codec. Med en kraftig PC og med stabile datalinjer gir H.264 svært god videokvalitet, men den kan «brytes opp» hvis linjene er dårlige.



Skjer på serveren

Marratech selges i form av et serverprogram med lisens for et antall brukere. Den billigste utgaven til 68.500 kroner er basert på fem samtidige brukere. De kan bruke en datamaskin, men man kan også ringe ut til to deltagere som bare har vanlig telefon. De vil da være til stede som i en vanlig telefonkonferanse. 3G mobiltelefon kan brukes til å koble datamaskinen til internett,og dermed kan man delta i konferansesystemet.

- All kommunikasjon går via serveren, og det er den som fordeler bitrate til brukerne, sier produktansvarlig Erik Lie hos den norske importøren Office Line.

– Etter at vi fikk støtte for H.264, er videokvaliteten så god at systemet er prøvd ut av Alcatel med godt resultat. Mange bruker Marratech til fjernundervisning slik som språkopplæring der læreren kan sitte i sitt hjemland og undervise elever i andre verdensdeler, sier salgssjef i Marratech , Henrik Fabricius .

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.