KRAFT

Vi vil trenge mindre strøm

HØYSPENTLINJER: Statnett planlegger å investere 18 milliarder kroner de neste ti årene.
HØYSPENTLINJER: Statnett planlegger å investere 18 milliarder kroner de neste ti årene. Bilde: KNUT STRØM
Camilla Aadland
5. sep. 2008 - 07:10

Statnett forventer en bedret norsk kraftbalanse i årene fremover.

Mer tilsig og økt produksjon av vannkraft på grunn av klimaendringene er én av årsakene til bedringen.

Mindre varmebehov

I tillegg antar Statnett at høyere temperatur vil bidra til å dempe oppvarmingsbehovet, og dermed kraftforbruket. Dette kommer frem av Statnetts nettutviklingsplan for sentralnettet.

– Vi har oppjustert våre forventninger til nedbør i normalår, samtidig som vi har nedjustert forventningene om forbruksvolum på grunn av temperaturøkningen. Dette har mest å si for forholdet mellom Norge og omverdenen. Vi får et økt behov for forbindelser ut av landet dersom det skal bygges mye ny fornybar energi, sier konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett.

Les også.

18 milliarder på ti år

I løpet av de neste ti årene forventer Statnett å investere 18 milliarder kroner i ulike prosjekter, en økning på to milliarder i forhold til fjorårets nettutviklingsplan.

Størstedelen av potten går til Sør-Norge, ettersom det er aktuelt med flere utenlandskabler herfra. Skagerak 4 til Danmark forventes å være i drift 2014. I tillegg vurderer Statnett nye kabler til Nederland og Tyskland.

– Vi jobber aktivt for å realisere flere utenlandskabler. Det viser seg å være klokt for Norge i de fleste scenarier. En viktig grunn er behov for økt eksportkapasitet dersom Norge skal satse på mer fornybar kraftproduksjon. En annen viktig grunn er at vannkraftens reguleringsevne blir mer etterspurt i et kontinentalt kraftsystem med mye vindkraft. Økt kapasitet mot utlandet er også bra for Norge fordi vi blir mindre sårbare for variasjoner mellom våte og tørre år, sier Løvås.

Statnett har vedtatt å søke konsesjon for Skagerak 4, og har undertegnet en intensjonsavtale med E. On Netz om en kabel til Tyskland.

– I tillegg har vi allerede et løpende samarbeid med nederlandske TenneT i forbindelse med den nylig idriftsatte NorNed-kabelen, sier han.

Les også:

Midt-Norge normalisert i 2012

Midt-Norge er den regionen som har størst kraftunderskudd. Statnett forventer en bedring i kraftbalansen også her frem mot 2025. Årsaken er at selskapet tror tilgangen på ny kraft, spesielt vindkraft, vil bli større enn forbruksøkningen i området.

Statnetts hovedstrategi for å dekke fremtidig overføringsbehov i Midt-Norge innebærer en ny 420 kV ledning mellom Ørskog og Fardal i tillegg til nye ledninger fra Roan til Namsos, Roan til Trollheim og mellom Trollheim og Tjeldbergodden. Samlet vil dette koste nesten 4 milliarder kroner.

– Når linjen mellom Ørskog og Fardal står ferdig ved utgangen av 2012, blir situasjonen i Midt-Norge normalisert. Da blir det samme forhold der som i resten av landet, sier konserndirektøren.

Les også:

Mer nettleie

Han frykter likevel ikke problemer med kraftsituasjonen i Midt-Norge frem til linjen står ferdig.

– Vi mener vi har kontroll på situasjonen i dag. Vi har investert i utstyr for spenningsregulering, vi har en ledning til Sverige som vil stå ferdig neste høst, og vi har to reservekraftverk som skal være klare for drift til vinteren, sier Løvås.

– Når Statnett bestemmer seg for å investere mer, betyr det at nettleien øker?

– Ja, det gjør den. Men vår andel av nettleien for vanlige forbrukere er liten, så den totale økningen blir ikke stor, sier konserndirektøren.

Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.