– Vi trenger hjelp av Simonsen

– Vi trenger hjelp av Simonsen
E-BOK Om noen år vil elektroniske bøker være den foretrukne lesemåten. Akkurat som digitale kameraer har erstattet filmbaserte.

Advokatfirmaet Simonsen har midlertidig konsesjon til å loggføre IP-adresser til personer mistenkt for ulovlig fildeling.

Idag jobber de først og fremst for musikk- og filmbransjene, men nå skriver digi.no at bokbransjen også ønsker å bli med på jakten mot fildelerne.

- Alle norskproduserte lydbøker ligger ute på fildelingsnettstedet Pirate Bay. Det er vanskelig å si noe om omfanget av ulovlig nedlasting, men det er antakelig større enn vi har trodd tidligere, sier advokat i Foreleggerforeningen Mathias Lilleengen til digi.no.

Bøker kan leses i digital form på PC eller mobil, og nå forventer mange at lesebrett vil ta av de nærmeste årene. Det kan isåfall flytte mange av bøkene over fra papir til digitale ebøker, og allerede nå opplever bransjen at det er mye piratkopiering.

Forleggerforeningen var derfor med på Simonsens møte med Datatilsynet sist fredag, der advokatfirmaets søknad om forlenget konsesjon sto på agendaen.

- Et enkelt lydbokforlag har ingen mulighet til å finne ut hvilke IP-adresser som står bak. De har heller ingen mulighet til å finne ut hvem som står bak IP-adressene igjen. De må få hjelp. Vi har ikke kapasitet til selv å finne ut hvem som ulovlig laster opp og ned lydbøkene våre, så vi trenger hjelp av Simonsen, sier Mathias Lilleengen til digi.no.

Frem til idag er det bare politiet som har myndighet til å kreve utlevering av informasjon om hvem som befinner seg bak en IP-adresse, men Post- og teletilsynet har i et vedtak åpnet for utlevering.

Saken avgjøres i rettsapparatet, men selv den er anket videre til Lagmannsretten, er den fortsatt hemmeligholdt.

Les mer om: