FTLYDBILDE

Vi tester svære flatskjermer

Dette er noen av de feteste og største tv-skjermene som er å oppdrive på markedet.

3. mars 2012 - 07:39

Hva betyr karakter "high-end"?

  • Vanligvis vil karakterer 1-6 angi ytelse mot pris.
  • High-end brukes på produkter hvor produsenter har vært villig til å bruke en hel del ekstra penger for å få ytelsen opp de siste prosentene.
  • Dette er altså svært gode produkter, men de faller utenom det ordinære karaktersystemet fordi de er for dyre. Dette er for feinschmeckerne.
  • Av Jørn Finnerud, Watt

I år som i fjor er 65 tommer det største man får kjøpt innenfor en normal prisklasse.

Megaskjermer

Til denne testen har vi valgt ut noen av toppmodellene til fire forskjellige produsenter.

Det finnes spesialskjermer som Panasonics VX-serie. Vi har med den minste modellen her, men den kan også leveres i 85 og 103 tommer, bare så det er nevnt.

Samsung har vokst med en tomme siden i fjor, men de har gjort en gimmick ut av at skjermens yttermål er identiske. Det er rett og slett en mindre ramme som har gitt plass til et panel med en tomme større diagonal.

Sony hadde 60 tommer som største modell i fjor, LX900, men i år er også de kapable til å levere 65 tommer.

Kinoformat

Philips har sin egen verden med den eneste skjermen i testen i cinemascopeformatet 21:9 eller 2.37:1

Den er på 58 tommer, men viser like stort bilde som de andre om formatet inn er cinemascope.

Fra Panasonic har vi med to modeller: Både den storselgende og prisvinnende VT30 i 65 tommer, og proffutgaven VX300, også den i 65 tommer.

Den er først og fremst med for å se om det er noen klare forskjeller på konsument- og proffversjonen.Les også:

Super Hi-Vision er 16 ganger bedre enn HDTV

Slik får du 1000 gratis tv-kanaler

TEST: Apple tv med norsk konto

LG lanserer 84-tommers TVUlike teknologier

Ulike teknologier er i bruk på de forskjellige modellene i denne testen.

Det kommer sikkert ikke som noen overraskelse at modellene fra Panasonic benytter plasmapaneler. Det er deres foretrukne teknologi på store skjermer.

Også modellen fra Samsung benytter plasmapanel. På store skjermer er fortsatt plasma en teknologi som gir rimeligere skjermer per tomme en tilsvarende modeller med LED-LCD teknikk.

Droppet plasma

Sony har lagt plasma på hyllen for mange år siden. De satser utelukkende på LCD og HX920 som også er Sonys toppmodell, kommer med bakmonterte LED-dioder med lokal dimming. Den samme teknologien bruker Philips på sin modell.

Denne måten å belyse LCD-panelene på er forbeholdt toppmodellene og har klare fordeler i forhold til kantmontert LED som har noen svakheter men som er rimeligere å lage og produsere, og derfor den teknikken som er foretrukket på de fleste modellene under toppseriene.

Prisras

Om vi sammenligner med 2010-modellene har det skjedd noe med prisbildet.

Vi husker for eksempel godt at VT20 fra Panasonic hadde en veil pris på 49.995,- for 65 tommeren. 2011 modellen VT30 i samme størrelse har en veil pris på 39.995,-, noe som er en relativ dramatisk nedgang. I tillegg er de veil prisene som oftest langt høyere enn hva de selges for i markedet.

En rask sjekk viser at Elkjøp selger denne modellen for 24.990,- Det er nesten latterlig hvor mye billigere denne modellen har blitt sammenlignet med den forrige modellen.

En skjerm man neppe vil finne på tilbud er Panasonic 65VX300. Dette er en proffmodell og vil kunne være å få tak i på bestilling, selv om vi har sett at Elkjøp Megastore har hatt 103-tommeren av en forrige modellen inne.

Det vil ikke overraske oss om man må og både 50 og 60 tusen for denne modellen, så den er strengt tatt ikke med i testen på noen annen måte enn som en ren referanse og en sammenligningskandidat.

Oppsummering

Å samle alle de feteste og største flatskjermene er en opplevelse som setter spor!

Som dere ser, er det ikke en teknologi som er enerådende og best. Det er flere teknologier og de har sine styrker og svakheter.

I tillegg er det så store forskjeller i pris at også det er med på å sette dagsorden for hvilken modell man skal velge seg ut. Er 20000 det man vil bruke, er Samsungs 64D8005 er meget godt kjøp. Den gir noen formidable bilder!

Legger man på 5000 får man Panasonics toppmodell 65VT30. Dette er en modell som har det aller meste på stell med fantastiske kalibreringsmuligheter og et sluttresultat som er så spot on som det nesten er mulig.

Legger man på ytterligere 5000, er plutselig Cinema 21:9 innen rekkevidde. Dette er TV-en med størst WOW!-faktor på veggen. Både formatet og Ambilight på 3 sider gir de fleste hakeslipp. Da skal man heller ikke glemme at denne modellen er omtrent identisk med EISA-vinneren 9706. Den eneste forskjellen er Mothfilteret som tar bort alt av refleksjoner. Det er dog ikke spesielt mye refleksjoner på denne modellen heller.

Sonys toppmodell koster veldig mye, men dette er den eneste skjermen på markedet med bakmontert LED som er tilgjengelig i 65 tommer. Det er et nisjeprodukt med for en TV det er blitt!

Panasonic 65VX300 er et rendyrket proffprodukt som virkelig redefinerer nisjeproduktet. Den har noen formidable egenskaper men det er så godt som umulig å svelge prislappen som følger med. Man får omtrent kjøpt både en 64D8005, en 65VT30 og en Cinema 21:9 for prisen av en VX300.LES HELE TESTEN AV HVER SKJERM HER:

Panasonic TX-P65VT30

Panasonic TX-65VX300

Philips Cinema 21:9 Platinum

Samsung PS64D8005

Sony KDL 65HX920xxxDenne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.