T2

Vi tester iPhone

IPHONE I BRUK I NORGE: Dette er en ekslusiv klubb, enn så lenge. Arash Taheri, Bjørn Rønning og Morten Gulden med hver sin iPhone som de har fått kjøpt i USA. Operatørlåsen er opphevet, og dermed kan de bruke Mac-telefonen i norske mobilnett. Vårt ekspertrguppe er full av lovord om iPhone, men kritisk til enkelte telefonfunksjoner.
IPHONE I BRUK I NORGE: Dette er en ekslusiv klubb, enn så lenge. Arash Taheri, Bjørn Rønning og Morten Gulden med hver sin iPhone som de har fått kjøpt i USA. Operatørlåsen er opphevet, og dermed kan de bruke Mac-telefonen i norske mobilnett. Vårt ekspertrguppe er full av lovord om iPhone, men kritisk til enkelte telefonfunksjoner.Bilde: Trond Heggelund
Trond Heggelund
24. des. 2007 - 08:02

Fra før av har Apple-sjef Steve Jobs kuppet MP3-markedet med iPod-spillere. Nå ønsker han "verdensherredømme" med iPhone.

I egenreklamen skryter dataselskapet av at iPhone er mye mer enn en mobiltelefon.

I tillegg er den en iPod for musikk og bilder med ”storskjerm”, full epost og internett surfemuligheter med kart og søkefunksjoner. Bare for å nevne noe av snadderet.

Det er nesten lettere å si hva iPhone ikke har - blant annet 3G - som mange i Norge allerede har gjort seg avhengige av.

Les også: Ti feil med iPhone

Noe for deg?

Konkurrentene i mobilmarkdet skjelver på grunn av Apples mobilpåfunn. Vil iPhone redusere deres markedsandeler i Norge?

Vil du velge iPhone neste gang du skal kjøpe mobiltelefon - og i tilfelle; hvorfor?

De fleste teknologiinteresserte nordmenn har en en eller annen mening om iPhone og funksjonaliteten på den. Problemet er at svært få nordmenn har selv testet Mac-telefonen.

Dette skyldes at iPhone - som i realiteten er en multimediafon - ennå ikke er lansert i Norge. Når dette vil skje vil ikke Apple kommentere.

Etter det Forbrukerteknologi erfarer har sentrale folk i både Telenor og NetCom skaffet seg iPhone for å teste den ut.

Endrer brukeradferden

Forbrukerteknologi valgte vår egen subjektive testløsning.

En journalist, en fotograf og Mac-ekspert, samt en teleekspert med lang fartstid i bransjen - fikk i oppdrag å teste iPhone - etter at de hadde kjøpt denne inn fra USA på ymse vis.

Her er deres dom over produktet som ettertid vil bli husket som telefonen som virkelig endret forbrukernes måte å kommunisere og underholde seg på.

Vi har også tatt med relevant faktastoff om iPhone slik at du skal være best mulig forberedt den dagen den vil bli tilgjengelig i norske butikker.

Du var kanskje ikke klar over at dersom du kjøper iPhone - så vil du få med en haug med miljøgifter på kjøpet?

---------------------------------------------------------------------

- Vanvittig bra brukergrensesnitt

NAVN: Bjørn Rønning
TITTEL: Konsulentsjef i NetNordic/Greenfield.
DERFOR KJØPTE JEG IPHONE: Presset fra omgivelsene ble for stort. Bare for en måned siden hadde jeg en stusselig SonyEricsson-mobil.
JEG ER FRA FØR: PC-bruker, men vurderer å konvertere til Mac.
IPHONE KJØPT HVOR: Prøvde først på apple.com, men etter ett døgn fikk jeg beskjed per mail at ordren min var "refusert”. Dæng. Sendte derfor penger med en kollega som skulle til Boston, han oppsøkte en lokal Apple-store.
PRIS: 2 300 kroner.
FÅTT MYE FOR PENGENE: DØH! For 2.300 kroner får du ikke en 4GB iPod Touch engang!
OPPHEVET OPERATØRLÅSEN: Et glimrende norsk nettsted anbefales: iphone.unlock.no. Her får du også tips om hvordan du åpner telefonen for 3. parts programmer.
SLIK ER IPHONE SOM TELEFON: Du kan faktisk ringe med den! Noen av funksjonene er litt dårlig, blant annet fungerer sammenkopling av konferansesamtalre bare delvis.
BESTE FUNKSJON PÅ IPHONE: iPhone er ikke bare en telefon, det er en totalt tilfredstillende brukeropplevelse med fire farger, lukt og lyd. Den har alt! En hel industri venter på at Apple skal åpne for 3. parts anvendelser. Det kommer til å rive så mye skinn av pølsa at du vil ikke tro det.
PLUSS:

 • Brukeropplevelsen, det vanvittig gjennomførte brukergrensesnittet
 • Iphone er en maskin som kjører BSD (eple-kjerne). I teorien kan alt som kjører på Mac kan nå brukes på iPhone. En sann singing-and-dancing machine
 • Den gode følelsen av å vite at jeg er blitt med i et ekslusivt brorskap av norske iPhone-eiere. Desverre er nok de dagene talte om ikke lenge

MINUS:

 • Batterikapasitet (nesten like dårlig som for nokia N95)
 • Videresending av SMS mangler. MMS mangler. Bruk mail i stedet, det er billigere
 • Ikke egnet som ren businesstelefon i nåværende versjon, men what the hell

KJØPE NÅ ELLER VENTE PÅ NESTE VERSJON: Kjøp nå! Alltid en ny versjon i vente. Levetiden for iPhone er som for alle andre mobiltelefoner, cirka ett år. Da er det sikkert kommet en ny versjon eller to på markedet.
MIN KONKLUSJON: Hvis du vil la deg begeistre og se hva som virkelig er mulig å få til på en liten dings, så løp og kjøp. Sjelden har virkeligheten overgått det reklamen lover som i dette tilfellet.
JEG GIR IPHONE TERNINGKAST: 6





-------------------------------------------------------------------------------------------

- En lekker, smart telefon med stort potensiale

NAVN: Morten Gulden
TITTEL: Frilansjournalist
DERFOR KJØPTE JEG IPHONE: Har siklet på den siden lanseringen - den første telefonen jeg har blitt imponert over. Har snakket alt for mye om den til/mot samboer, venner og vilt fremmede.
JEG ER FRA FØR: Både PC- og Mac-bruker. Men mest Mac.
IPHONE KJØPT HVOR: En kamerat tok den med etter en tur til USA for et par uker siden. Alt du trenger er altså en venn med flybillett. Eller tilgang til Internettene.
PRIS: 2 400 kroner, flaske cognac.
FÅTT MYE FOR PENGENE: Ja. For prisen av en bedre middag ute ble jeg belønnet med de vakreste ordene en mann kan få høre: - “Du hadde rett. Og jeg har lyst på en.”
OPPHEVET OPERATØRLÅSEN: Det finnes en håndfull gratis-guider på nettet, til og med på norsk. Fulgte et par av dem. Husk å svinge en død hane tre ganger over skjermen mellom tredje og fjerde reboot!
SLIK ER IPONE SOM TELEFON: God lydkvalitet. Alt jeg bruker av telefonens funksjoner: SMS, EDGE og forklaringer på hvorfor jeg blir forsinket til middag, har virket for meg.
BESTE FUNKSJON PÅ IPHONE: Telefon-delen er en god unnskyldning for å kunne dra med seg en video-iPod (med Internett) rundt over alt.

PLUSS:

 • Skjermkvalitet
 • Brukervennlighet
 • Funksjonalitet

MINUS:

 • Elendig kamera
 • Treg dataoverføring, mangler 3G
 • Ingen MMS!

KJØPE NÅ ELLER VENTE PÅ NESTE VERSJON: Vent til den kommer i vanlig salg, frem til da er den enten dyr eller vanskelig å låse opp. Dessuten har du ingen garanti for at den vil virke etter neste oppdatering av programvaren.
MIN KONKLUSJON: På tross av flere stygge mangler har iPhone den beste brukeropplevelsen jeg har sett på noen telefon. En lekker, smart telefon med stort potensiale.
JEG GIR IPHONE TERNINGKAST: 5





-------------------------------------------------------------------------------------------

- Dette er en Mac i en telefon

NAVN: Arash Taheri
TITTEL: Fotograf og Mac-ekspert
DERFOR KJØPTE JEG IPHONE: Fordi den er både en ipod og en telefon i samme ting. Den har også all funksjoner jeg trenger i en travel arbeidsdag som kalender, epost, samt kart når jeg roter meg bort. :-)
JEG ER FRA FØR: Mac-bruker
IPHONE KJØPT HVOR: Jeg kjøpte den fra USA. Jeg måtte bare ha den fordi både min iPod ble stjålet og min gamle mobil var helt elendig.
PRIS: 3 500 kroner inklusive frakt.
FÅTT MYE FOR PENGENE: Ja. Fordi jeg har mye bedre oversikt over mine planer og ærender takket være iCal. Det er en helt overlegen teknisk oppfinnelse. Også er den rå eye candy å jobbe med.
OPPHEVET OPERATØRLÅSEN: Fordi jeg vil fremdeles bruke min billige mobilabbonement.
SLIK ER IPHONE SOM TELEFON: iPhone er en elegant og estetisk gadget. Det er mer en bare en telefon. Den har alt av, musik,video, internet, epost og +++. Det er rett og slett en Mac i en telefon.
BESTE FUNKSJON PÅ IPHONE: Touch screenen. Den er helt overlegen og futurisk utseende.

PLUSS:

 • Touch screen, bare en back knapp.
 • Vanvittig bra og slit sterk skjerm
 • Kart, kart!! Jeg roter meg ofte bort og har dårlig retningssans

MINUS:

 • Skjermen trenger en mikrofiberklut (ha den med deg i lommen) til å holde skjermen ren
 • Må nesten lades hver kveld
 • Har ikke 3G, om du virkelig trenger det

KJØPE NÅ ELLER VENTE PÅ NESTE VERSJON: Kjøp nå om du ikke klarer å vente lengre. Tro meg du kommer til å elske den. Trenger du virkelig 3G og må bare ha mer enn 8 GB så vent.

MIN KONKLUSJON: Jeg er overveldet av Iphoen fordi den er vakker og veldig brukervennlig. Navigeringsopsettet og sync muligheten til med en Mac om du har er helt overlegent.

JEG GIR IPHONE TERNINGKAST: 6

Les også: Ti feil med iPhone

Les mer om: