NETTARKIV

Vi spiller som aldri før

Du er slett ikke aleine. Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) importerer vi nemlig kortstokker som aldri før. I fjor fant imponerende halvannen million kortstokker veien inn i norske hjem.

Millionimport

Importen av spillkort var faktisk på nedadgående i nittiårene, og fra 1990 til 1994 gikk den ned med nesten en tredel. Men fra 1999 til 2000 spratt den til værs, med en økning på nærmere 50 prosent. I 2000 importerte vi ifølge SSB spillkort for over 10 millioner kroner.

Belgia og Kina er landene som produserer de fleste kortstokkene for det norske markedet. Gjennom hele nittitallet har Belgia vært den største kortleverandøren til norske spillere, men i fjor tok Kina siste stikk og ble eksportland nummer én.

Importen av puslespill har derimot hatt en nokså stabil økning siden 1992. I 2000 importerte vi nærmere 250.000 kilo puslespill, til en pris av 12,6 millioner kroner. Hvor mange årsverk som har gått med til å pusle alle disse spillene, har ikke SSB noen statistikk over.

Elektroniske spill (videospill) av den typen som brukes sammen med en fjernsynsmottaker, hadde en voldsom vekst i siste halvdel av 90-årene. Men i 2000 falt importen av denne typen spill til 1998-nivå. Likevel importerte vi elektroniske spill for hele 168 millioner kroner, noe som tilsvarer nesten førti kroner per nordmann.

Leseroppgave

Anta at et gjennomsnittlig spillkort veier tre gram, og ta med tre jokere i stokken. Finn størrelsen på skogteigen som må til for å tilfredsstille nordmannens spillelyst. Send besvarelsen til nettdesk@tekblad.no innen 23. april. Premien blir en ekslusiv kortstokk av beste merke.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.