MOTOR

– Vi skal ikke lage egen elbil

Valmet Automotive startet produksjon av Think City i Finland i desember. Men de har ikke planer om å lansere noen egen elbilmodell.
Valmet Automotive startet produksjon av Think City i Finland i desember. Men de har ikke planer om å lansere noen egen elbilmodell.Bilde: Valmet Automotive
26. feb. 2010 - 10:23

Valmet Automotive bygger elbilen Think City og er dessuten deleier i Think Global.

Derfor kom det overraskende da den finske bilprodusenten torsdag viste fram et konsept av en elbil innenfor samme segment som Think City.

Les saken: Think-produsent lager Think-konkurrent

Nå presiserer imidlertid Valmet at dette kun er å anse som en demonstrasjon av Valmet Automotive som en kapabel elbilprodusent.

Dette er det første bildet av konseptbilen Eva som Valmet Automotive offentliggjorde i dag. Elbilkonseptet vises fram i Genève i neste uke.
Valmet Automotive stiller på bilutstillingen i Genève med elbilkonseptet Eva. Foto: Valmet Automotive Valmet Automotive

Kompetanseutvikling

– Vi skal ikke produsere konseptbilen Eva eller lansere vårt eget bilmerke. Tanken bak prosjektet har vært å utvikle vår egen kompetanse til nytte for både eksisterende og framtidige kunder, understreker kommunikasjonsdirektør Teija Åhlman i Valmet Automotive overfor tu.no.

Teknologidirektør Egil Mollestad i Think bekrefter at det internt i Think har blitt reist spørsmål rundt at kontraktsprodusenten deres nå viser fram en egen elbil som dessuten plasserer seg i samme markedssegment som Think City.

– Det at de sender et elbilkonsept til Genève, ser jeg på som en markedsføring av Valmet Automotives kompetanse, ikke som en potensiell konkurrent for oss, sier Mollestad.

Mister Porsche om to år

Han påpeker at Valmet Automotive nå produserer både elbilen Think City og den danske elektriske golfbilen Garia, samt at de i løpet av 2010 starter produksjon av den amerikanske ladbare hybriden Fisker Karma.

Denne nye posisjoneringen innenfor elbilindustrien ønsker finnene å vise fram i håp om å kapre nye kunder. Valmet Automotive har et stort og moderne produksjonsanlegg i Nystad (Uusikaupunki) som dessuten får ledig kapasitet når Porsche Boxster-kontrakten går ut i 2012.

– Det er flere nyetablerte selskaper som har konseptbiler men ikke produksjonskapasitet og som kan være potensielle kunder for Valmet. Selv når Think City og de andre elbilene produseres for fullt, vil det være mye ledig kapasitet i Nystad der de potensielt kan bygge 100.000 biler i året, sier Mollestad.

Fortum

Konseptstudien Eva ble påbegynt lenge før Think ble kunde hos Valmet Automotive. Teija Åhlman forklarer målet med prosjektet slik:

– Det er å styrke vår kunnskap om konstruksjon og bygging av elektriske biler, og ikke minst ta fram nye løsninger for våre kunder innenfor bilindustrien. Energiselskapet Fortum bidro i prosjektet med sin kompetanse på ladesystemer.

Konseptstudiet Eva, som her er under bygging, startet før Think ble kunde hos Valmet Automotive. Foto: Valmet Automotive

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.