BYGG

– Vi skal bygge 240.000 kilometer vei

INFRASTRUKTUR: Obamas plan innebærer en førstegangsinvestering på 300 milliarder kroner. Finansieringen er imidlertid ikke helt klar.
INFRASTRUKTUR: Obamas plan innebærer en førstegangsinvestering på 300 milliarder kroner. Finansieringen er imidlertid ikke helt klar. Bilde: Colourbox.com

USAs president Barack Obama vil bruke 300 milliarder kroner på å ruste opp landets veier, jernbane og flyplasser. Håpet er at det vil skape mange nye arbeidsplasser.

Les også:

Investeringsplan

– Vi skal bygge 240.000 kilometer med vei. Det er langt nok til å kjøre rundt jorda seks ganger. Vi skal bygge 6.400 kilometer jernbane, nok til å toge fra kyst til kyst, sa Obama i en tale han holdt i industribyen Milwaukee i Wisconsin mandag.

Dagen var ikke tilfeldig valgt. Mandag var Labour Day i USA, fridag for de aller fleste amerikanske arbeidstakere.

De 300 milliardene utgjør en økonomisk investeringsplan som skal gå over seks år, og som skal bidra til å stimulere økonomien først og fremst ved å skape nye arbeidsplasser.

I tillegg til å satse tungt på å ruste opp infrastrukturen, innebærer den nye stimuleringspakken blant annet permanente skattelettelser for selskaper som satser på forskning og utvikling og skattelettelser for lønnsmottakere med middels inntekt.

President Barack Obama vil ruste opp infrastrukturen i USA, og håper det vil skape sårt tiltrengte arbeidsplasser.
VIL INVESTERE: President Barack Obama vil ruste opp infrastrukturen i USA, og håper det vil skape sårt tiltrengte arbeidsplasser. FOTO: Reuters / Scanpix Reuters / Scanpix

Lokke velgere

Obama ble møtt av jubel og applaus fra flere tusen tilhørere som var til stede på et arrangement i forbindelse med Labour Day. Applausen ble ekstra kraftig da han sa at USA ikke kan ha en sterk økonomi uten en sterk middelklasse.

– Jeg vil fortsette å kjempe hver dag, hver time, hvert minutt for å få snudd økonomien til det bedre igjen, sa han videre.

Obama sliter med å overbevise amerikanerne om at hans økonomiske politikk virker, og planen er ett av flere tiltak som blir kunngjort denne uken. Demokratene håper de vil materialisere seg i sårt tiltrengte nye arbeidsplasser.

Demokratene begynner nemlig å få dårlig tid. 2. november er det mellomvalg, og ifølge meningsmålingene ligger partiet an til å gjøre et elendig valg.

Skeptiske økonomer

I den nye investeringsplanen for infrastruktur foreslår Obama blant annet å bygge nye eller utbedre til sammen 240.000 kilometer med vei, 6.400 kilometer jernbane og 240 kilometer med rullebaner for fly.

Planen innebærer også å etablere en infrastrukturbank som skal øke private, statlige og lokale investeringer i infrastrukturprosjekter.

Økonomer er imidlertid skeptiske til om Obamas tiltak vil kunne bidra til store nok endringer i USAs økonomi, og peker på at investeringer i infrastruktur vanligvis ikke fører til rask stimulering av økonomien.

Heller ikke Republikanerne lar seg imponere av Obamas investeringspakke. Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell kaller det «plan rasket sammen en i siste liten». Heller ikke Republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, var særlig imponert.

Mandagens tale markerte startskuddet for Demokratenes valgkamp fram mot mellomvalget. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.