OLJE OG GASS

– Vi må sette klimamålene ut i livet

WWF etterspør en sammenheng mellom norsk energi- og klimapolitikk.
WWF etterspør en sammenheng mellom norsk energi- og klimapolitikk. Bilde: colourbox.com
Maiken Ree
23. juni 2011 - 15:42

I morgen klokken 12.30 legger olje- og energiminister Ola Borten Moe frem petroleumsmeldingen ved Ringerike Folkehøyskole.

WWF undrer seg over regjeringens valg av tidspunkt for fremleggelse av oljemelding.

– Det er rart at meldingen kommer nå, og om et par måneder får vi klimameldingen. Etter det kommer energimeldingen. Det sier noe om prioriteringen og mangel på sammenheng mellom de ulike sektorene, sier Arild Skedsmo, leder for klima og energi i WWF, til Teknisk Ukeblad.

Arild Skedsmo, WWF
– Det er rart at meldingen kommer nå, og om et par måneder får vi klimameldingen. Etter det kommer energimeldingen. Det sier noe om prioriteringen og mangel på sammenheng mellom de ulike sektorene, sier Arild Skedsmo, leder for klima og energi i WWF, til Teknisk Ukeblad. Arild Skedsmo etterspør en helhetlig oljemelding som gir sammenheng mellom klimamålene og politikken. Katrine GJÆRUM / WWF-Norge

Regjeringen reddet Veslefrikk

Kan ikke bare putte på penger

Han sier at WWF forventer at elektrifisering og produksjonstakt vil være en del av meldingen som legges frem i morgen.

– Vi mottok nylig Energi21-rapporten, og alle jubler over satsingen på fornybar og legger strategier og planer ut i fra det. Men skal vi ta det som står i denne rapporten sammen med ambisjonene i norske klimamål, kan vi ikke bare skyte inne et par kroner ekstra. Vi må sette de ut i livet. Energimeldingen burde legge en overordnet føring for hvor vi skal hen energimessig, sier Skedsmo.

– For rask oljeproduksjon

Olje er prioritert

Han mener valget om å legge frem petroleumsmeldingen før både energi- og klimamelding viser regjeringens prioritering.

– Vi frykter for at det kommer til å åpnes for raskere prosesser som kan gjøre saksbehandling enklere i forhold til utvidelse av felter. Det vil ha en naturvernkonsekvens i og med at man ikke gjør miljøanalysene godt nok. Det gir også et signal til petroleumsnæringen om at det er her det satses, sier Skedsmo.

Olje-Norge faller mest

Lenge etterspurt

Det er sju år siden forrige petroleumsmelding ble lagt frem, og petroleumsbransjen har lenge etterspurt en helhetlig plan for næringen.

Oljemeldingen skulle egentlig vært klar i april, men ble utsatt til juni på grunn av Ola Borten Moes overtakelse av ministerposten i Olje- og energidepartementet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.