IT

– Vi ligger mange år foran Microsoft

VIL BEHOLDE LEDELSEN:Paul Maritz (th) og Tod Nielsen i VMware har stor tro på at de vil beholde ledelsen på det feltet som kanskje vokser mest innen IT for tiden.
VIL BEHOLDE LEDELSEN:Paul Maritz (th) og Tod Nielsen i VMware har stor tro på at de vil beholde ledelsen på det feltet som kanskje vokser mest innen IT for tiden.Bilde: Odd Richard Valmot

Analyseselskapet Gartner spår at markedet for virtualisering vil vokse med 43 prosent i år.

Dette er faktisk mindre enn selve elefanten innen virtualisering, VMware, vokste i fjor, men muligheten til å spare penger og forenkle fortsetter å friste IT-sjefer over hele verden.

Holder Microsoft unna

VMware tar nye kjempeskritt for å sikre sin dominans innen nye former for virtualisering og sørge for at Microsoft holdes på god teknologisk avstand.

Nå skal alle former for klienter og det nye vekstområdet som kalles cloud separeres fra silisiumet.

Brukerne skal få tilgang til bedriftens datasystemer, enten de benytter tykke eller tynne klienter, eller sitter på fly med bærbare PC-er.

De kan til og med få tilgang på følsomme forretningsapplikasjoner og data via en gammel PC på en internettkafé i Guatemala. Uten at det går på bekostning av sikkerheten, lover VMware.Det virtuelle datasenter

Hjemme i datasenteret skal alt virtualiseres i en eneste stor intern datasky.

VDC-OS eller Virtual Datacenter Operating System skal gjøre det mulig å virtualisere alle de underliggende ressurssene og presentere dem som en stor maskin, eller en programvarebasert stormaskin, som VMware-sjefen Paul Maritz omtaler det.

– Dessuten vil vi gjøre det enkelt for kundene våre å hente inn eksterne cloud-ressurser som tjenesteleverandører kan tilby, sier han.

– En viktig grunn for å virtualisere er å gjøre det vesentlig enklere å administrere IT-ressursene. For små og mellomstore bedrifter handler det også om muligheten til å sette ut IT til en leverandør. Mange mindre bedrifter sliter unødig mye med å administrere all kompleksiteten i datasystemene sine i dag, og vi lurer på hvor lang tid de er villige til å fortsette med det før de leter etter alternativer, sier nestkommanderende i VMware, Tod Nielsen.Nye utfordringer

Virtualisering handler nå om å få enorme dataressurser til å virke sammen som én og samtidig kunne administrere dem på en enkel måte.

– Den skitne hemmeligheten med cloud er at slike systemer kan utvikle seg til temmelig proprietære saker som brukerne ikke kommer seg ut fra. Vi ser det som vår oppgave å arbeide for standardisering og forenkling slik at vi kan bidra til å etablere konkurranse på dette nye og spennende område. Men det betyr ikke at vi har tenkt å stoppe og vente på konsensus blant alle konkurrentene. Da taper vi, så inne i systemene vil vi alltid finne proprietære løsninger, sier Maritz.

– Det vi lanserer nå er starten på en utvikling som kommer til å ta mange år, men som vil være et vesentlig fundament for IT-utviklingen. Jeg er helt overbevist om at vi kommer til å lede an. Vi ligger allerede mange år foran Microsoft, som er den eneste reelle konkurrenten. Det de gjør på Azure, som er deres cloudløsninger, og på utviklingen av virtualisering er basert på to ulike kodeløsninger. Jeg tror ikke det holder at de kan si de er billigere. Meg bekjent har vi aldri tapt salg til dem når vi har konkurrert, sier Nielsen.Inn i PC-en

IT-rommet er ikke det eneste VMware sikter på. De ser også på hundrevis av millioner forretnings-PC-er som nye kunder.

Det nye markedet handler om å bruke virtualisering for å oppnå fleksibilitet og sikkerhet på PC-er og Mac-er. Med nye vClient kan brukerne ha akkurat den maskinen de ønsker og likevel få tilgang til bedriftens sensitive data.

– I stedet for at IT-avdelingen skal administrere et utall maskiner, er det mye enklere at folk kan kjøpe det de vil og kjøre bedriftens forretningsmiljø i et lukket virtuelt system parallelt med det private miljøet. Det gjør sikkerheten mye enklere både for brukerne og for IT-avdelingen. Selve forretnings-PC-en ligger trygt lagret som en imagefil i datasenteret. Den kan brukes av både tykke og tynne klienter på nettverket eller lastes opp til en bærbar PC og kjøres i et virtuelt miljø på denne. Når brukeren kobler seg til nettet, vil alle endringer synkroniseres frem og tilbake, sier sjef for VMwares produktmarketing i Europa, Fredrik Sjostedt.

Les mer om: