MOBIL

- Vi kan fortsatt ikke konkurrere med iPhone

Nokia-sjef Stephen Elop tar et oppgjør med dårlige valg og et synkende skip.

Marius ValleMarius ValleJournalist
9. feb. 2011 - 14:10

I et internt memo tar selskapets sjef Stephen Elop et kraftig oppgjør med Nokias tilstand og valg som er gjort.

Han peker blant annet på at Apple lanserte iPhone i 2007, og at Nokia fremdeles ikke har et produkt som kan konkurrere med iPhone fire år senere.

Les hele memoet på neste side »


Android tar over

Han tar også opp Android, som etter bare to år på markedet har tatt Symbians posisjon som verdens mest brukte smarttelefon-operativystem.

Ifølge Engadgets kilder er memoet i aller høyeste grad ekte vare.

Brennede plattform

Elop bruker en person som står på en brennende oljeplattform som metafor. Dersom de blir værende på plattformen kommer de til å brenne opp. Å hoppe ut i havet gir en uviss skjebne, men da har de mulighet for å overleve.

- Vi har noen brilliante kilder til innovasjon i Nokia, men vi tar det ikke til markedet fort nok. Vi trodde MeeGo skulle bli en plattform for å vinne high-end smarttelefoner. Likevel, i dette tempoet har vi kanskje bare én MeeGo-enhet på markedet mot slutten av 2011, skriver Elop.

Symbian får også gjennomgå, og Elop sier at det er vanskelig å tiltrekke utviklere og kunder til denne plattformen.

Selv Nokias tradisjonelle styrke i nye markeder som Afrika og India utfordres av kinesiske produsenter som klarer å pumpe ut nye telefoner i et forrykende tempo til en svært lav pris.

Nokia utfordres på alle kanter, og klarer ikke å komme med gode svar.

- Vi har helt bensin på vår egen brennende plattform. Jeg tror vi har manglet ansvarliggjøring og lederskap til å styre selskapet gjennom disse forstyrrende tidene. Vi har hatt en serie med bommerter. Vi har ikke levert innovasjoner fort nok. Vi samarbeider ikke internt. Nokia, vår plattform brenner, skriver Elop.

Fyrer opp ryktene

Memoet gir nytt liv til rykter om at Nokia skal ha inngått et samarbeid med Microsoft om å lage telefoner med Windows Phone 7. Det gir også nytt liv til spekulasjonene om at Nokia kan ta i bruk Android.

Elop skal presentere planene til Nokia allerede på fredag, så inntil da skal vi la spekulasjonene ligge. Men det ligger i kortene at det kommer til å bli store forandringer i Nokia.

Les hele memoet på neste side »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.