FORSVAR

Vi har samlet det beste fra CV90s skytedemonstrasjon i én video

Se de nye kampvognene i aksjon på skytefeltet på Rena.

Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
4. mai 2019 - 11:00

Fredag 26. april var en merkedag for Forsvaret. Da ble det feiret at Hæren nå har mottatt samtlige 144 nye og oppgraderte CV90 stormpanservogner.

– Dette er verdens beste kampvogner. Det er Hærens F-35, sa Sjef Hæren, generalmajor Odin Johannessen, på sin tale på seremonien på Regionfelt Østlandet.

Vis mer
Hele den nye CV90-familien på seremonien 26. april. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Hele den nye CV90-familien på seremonien 26. april. Foto:  Eirik Helland Urke

Sammenligningen med kampflyene kommer blant annet av at nye CV90 har en evne til å samle inn og dele informasjon som forgjengerne ikke hadde.

Det var nettopp dette som sto sentralt i skarpskytingdemonstrasjonen på Rena. 

Her så vi både to stormpanservogner og to bombekastervogner beskyte tildelte mål med henholdsvis 30 mm maskinkanon og 81 mm bombekaster. Visstnok kan bombekastervogna ta imot måldata, åpne lukene og være klar til å legge ei ildskur på målet på under et minutt.  

Videoen viser også den fjernstyrte våpentasjonen (RWS) og koaksialgeværet i aksjon, samt at det skytes røyk.

Drone, RWS og kamera på kanonen

Det er klipp både fra drone, fra Protector-våpenstasjonen og, takket være et meget hjelpsomt mannskap, fikk vi også lov til å feste et 360-kamera på 30-millimeteren. 

Som vi har erfart tidligere, gjør den gode stabiliseringa kanonen til et ypperlig kamerastativ.

Mens det for tre og et halvt år siden trengtes et hjemmesnekra juletre av notorisk upålitelige gopro-kameraer for å lage 360-videoer, gjør en liten kameradings på størrelse med to fyrstikkesker den samme nytta i dag. Men, det viste seg at Insta360 One X-kameraet likte skyting svært dårlig. Vi er usikre på om det var vibrasjonen eller det at vi presterte å plassere den slik at den fikk gjentatte fulltreffere av de tunge tomhylsene som gjorde at opptakene kuttet hver gang det ble skutt med det groveste skytset.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.