GUIDER

Vi har installert Android på Nokia N9

Nokia N9 blir den flotteste Android-telefonen du får tak i. Men ikke prøv dette hjemme.

Marius ValleMarius ValleJournalist
24. mars 2012 - 15:15

Nokia N9 kjører operativsysytemet MeeGo Harmattan, og selv om Nokia fortsatt jobber med å oppdatere dette og gi N9 nye funksjoner er fremtiden i beste fall usikker.

Derfor ble vi glade for å oppdage at noen har tatt seg tid til å utstyre telefonen med Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Med dette på plass blir N9 den lekreste Android-telefonen på markedet, spør du oss. Derfor har vi forsøkt å installere Android på telefonen.

Vi har benyttet fremgangsmåten som er beskrevet på NITDroid-forumet. Vår lille guide er i stor grad basert på denne, så det er smart å ta en titt der i tillegg.

Installasjonen er en alpha-utgave. Det vil si at den i aller høyeste grad er uferdig. Du kan ikke bruke Android på N9 til daglig bruk.

Operativsystemet installeres som en dual-boot, noe som vil si at du fortsatt kan ha MeeGo Harmattan installert. Du velger enkelt og greit hvilket operativsystem du vil starte når telefonen skrus på.

Å installere Android på telefonen er ingen enkel sak, og krever at du vet ett og annet av teknisk karakter. Vi vil derfor råde alle som syns dette virker komplisert å la være.

Vi vil egentlig fraråde alle å prøve dette. Du vil bryte garantien til telefonen. I verste fall kan du ende opp med en telefon som ikke lenger fungerer. Da sitter du igjen med lite annet en nydelig designet papirvekt. 

Kort sagt: Ikke prøv dette hjemme

Skulle du likevel ønske å prøve å installere Android på N9 eller ødelegge telefonen i forsøket, finner du i grove trekk fremgangsmåten her.

Dette trenger du

Før du går i gang trenger du noen programmer på PC-en din.

WinRAR brukes til å pakke ut en del verktøy.

NaviFirm brukes til å laste ned nødvendige firmware-elementer fra Nokia.

Maemo Flasher 3.12.1 brukes for å skrive endringer til telefonen. Installeres i samme mappe som du lagrer image-filene i.

Vi foreslår også at du for enkelhets skyld lagrer alle filene i en egen mappe på PC-en.

Før du går i gang skal du undersøke at enhetslås ikke er aktivert. Dette sjekker du under sikkerhetsinnstillingene på telefonen. Grunnen er at telefonen ikke vil la seg flashe med enhetslås.

Om du har Exchange-epost kan det være at du må fjerne denne kontoen for å få det til å fungere. Vi for vår del ble nødt til å kjøre en fullstendig reset av telefonen for å få flashet den.

Det anbefales at du aktiverer utviklermodus på N9 først. Du må vite hvordan du får root-tilgang i Terminal på telefonen for å kjøre kommandoene i de siste to stegene.

Du skal skru av telefonen før du begynner. Vær oppmerksom på at MeeGo ikke lenger vil lagre passordene dine etter at du har modifisert kjernen til operativsystemet.Advarselen dukker opp så snart du har gjort endringer i telefonens programvare.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Installer ny OS-kjerne

Første steg er å installere en dual-boot-kjerne. Dette sørger for at telefonen kan starte både MeeGo og Android, og at du kan velge hvilket operativsystem du starter opp når du skrur på telefonen.

Via NaviFirm-programmet på PC-en laster du ned Harmattan FIASCO image.

Start programmet. Naviger til Nokia N9, deretter release 30.212.7.1, variant RM-969 NORTHERT EUROPE BLACK 16G (eller den varianten du har), og velger "DFL61_HARMATTAN_30.2012.07-1_PR_LEGACY_001-OEM1-958_ARM.bin".

Trykk "Download with program", og lagre filen i mappen din.

Last deretter ned kjerne - zImage fra NITDroid.com - og legg det i samme mappe som du har lagret de andre filene i.

Nå skal du flashe telefonen. Åpne et kommandovindu på PC-en (Trykk Start, skriv "cmd"), naviger deg til mappen du har lastet ned filene til, og skriv deretter inn kommandoen:

flasher -a DFL61_HARMATTAN_30.2012.07-1_PR_LEGACY_001-OEM1-958_ARM.bin -k zImage --flash-only=kernel -f -R 

NB! Pass på at filnavnet er det samme som på den filen du har lastet ned med NaviFirm.

Deretter kobler du mobilen til PC-en med USB-kabel. Om alt gikk som det skulle skal du få meldingen "Updating SW release. Success".

Vær klar over at telefonen nå vil vise deg en feit advarsel om at garantien er brutt hver gang du starter den etter dette.

Installer Sillyboot

Neste steg er å installere Sillyboot. Dette er programvaren som lar deg velge operativsystem under oppstart. Du trenger å laste ned en fil som du kopierer over på telefonen din. Filen sillyboot.tar.bz2 finner du på NITDroid.com.

Den enkleste metoden er å laste ned filen gjennom nettleseren på mobilen, og deretter skrive inn denne kommandoen i Terminal (som root):

tar xjvf /home/user/MyDocs/Downloads/sillyboot.tar.bz2 -C /

Eventuelt kopierer du filen fra PC-en over til mobilen, og kjører kommandoen etter dette. Pass da på at du endrer filbanen tilsvarende i kommandoen over.Vi kopierte filene til rett plassering ved å bruke Terminal.

Installere Android

Siste steget er å installere Android på telefonen. Du trenger å laste ned et image som du kopierer over på telefonen din. Du finner image-filen på Depositfiles.com.

Når du har lastet ned filen kopier du den over på mobilen, og kjører følgende kommando fra Terminal (som root):

tar xjvf /home/user/MyDocs/nninedroid_ics_alpha1.tar.bz2 -C /home/

Nå skal du gjøre en omstart av telefonen.

Under oppstart skal du få beskjed om å trykke volum opp for å velge alternativt operativsystem. Nå kan du velge å starte Android i stedet for MeeGo.

Og det er det.

Slik er Android på Nokia N9

Etter installasjon startet vi opp Android som normalt. Men vi har ikke fått mobilradioen til å fungere. Telefonen spør ikke engang om PIN-kode, så det er ingen mulighet for å koble seg til internett via 3G.

Wi-fi fungerer heller ikke, og telefonen klarer dermed ikke å koble seg på nett. Det eneste som sånn halvveis fungerer er Bluetooth.

Vi registerer at andre har fått 3G til å fungere, så det kan tenkes at det vil være mulig å koble seg opp etter en reinstallasjon.

Ellers fungerer få av funksjonene. Kamera, batteriindikator og en hel del andre ting. Så dette er lite annet enn et "proof of concept". Det er mulig å laste ned Android SDK-en for å gi telefonen nettverkstilgang over USB, og installer apper på den måten. 

Videre skrur telefonen seg av når den går i hvilemodus. Ikke akkurat noen god løsning for daglig bruk.

Vi er likevel overrasket over hvor bra det tross alt fungerer. Operativsystemet virker - om enn noe tregt -brukbart, og med litt optimalisering ser vi ikke bort i fra at Android kan fungere fint på denne telefonen.

N9 har i alle fall grei nok maskinvare med 1 GHz prosessor og 1 GB arbeidsminne. Det er mer enn nok til å trekke Android.

Vi er spente på den videre utviklingen av NITDroid, og følger med på fortsettelsen.

Hvordan det gikk for oss

En liten historie til slutt: I Mobili-redaksjonen har vi bare PC-er med Windows 7 64-bit. Det skaper en del krøll for installasjonen. Vi endte opp med å måtte installere drivere som beskrevet her. (Bytt ut N900 med N9).

Videre klarte vi å bricke telefonen ved første forsøk på å sette opp Android. Da ble vi nødt til å flashe telefonen på nytt. På andre forsøk fikk vi det til. Du trenger ikke å være like heldig/uheldig som oss.

Som du forstår er det altså ikke gjort på et øyeblikk å få Android 4.0 på Nokia N9. Vi vil derfor - igjen - fraråde å forsøke dette om du ikke vet nøyaktig hva du driver med.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.