KRAFT

– Vi har bred støtte

Daglig leder Nils Bøhmer i Bellona mener organisasjonen har bred støtte utenom hos kjernekraftforkjemperne.
Daglig leder Nils Bøhmer i Bellona mener organisasjonen har bred støtte utenom hos kjernekraftforkjemperne. Bilde: Mona Strande
Stein Jarle Olsen
3. mars 2009 - 12:11

Tidligere i dag gikk fysikkprofessor Eli Olaug Hole ved Universitetet i Oslo ut mot Bellona og sa at hun ikke kjente noen i strålingsmiljøet som støttet Bellona.

Les saken:

Bellona reagerer sterkt på Holes uttalelser.

– Hole kritiserer oss uten å ha lest rapportene våre og uten å gi konkrete eksempler på hvor hun mener vi har tatt feil. Dette er virkelig grovt, sier daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer.

– Gode rapporter

Bøhmer, som har sitt hovedfag i kjernefysikk fra Universitetet i Oslo, mener det ikke er noen tvil om miljøorganisasjonens faglige ekspertise.

– Bellona har laget fire rapporter om russisk håndtering av radioaktivt avfall og brukt atombrensel, og disse har fått god internasjonal mottakelse og stor betydning for opprydningsarbeidet i Russland. Det var på bakgrunn av disse rapportene at EU-kommisjonen oppnevnte Bellona til å sitte i et ekspertutvalg om strålingssikkerhet på atombåten Lepse i Murmansk, sier Bøhmer, som for øvrig også sitter i regjeringens siste ekspertutvalg om lagring av brukt atombrensel i Norge.

– Vi har bred støtte

Bellona peker også på at blant andre som jobber med atomspørsmål i Bellona er Aleksandr Nikitin, som har jobbet i Forsvarsdepartementet i Moskva som inspektør av atomavfallslagre.

– Vi er vant til å møte motstand blant atomforkjemperne, men har ellers bred støtte i fagmiljøet, både i Norge og internasjonalt. Hole burde orientere seg litt bedre, og hun burde ikke minst ha lest rapportene våre. Teknisk Ukeblad burde på sin side sjekket hennes påstander for de publiserte dem, sier Bøhmer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.