KLIMA

Vi griser til mer i utlandet

Åslaug Hagas og resten av regjeringens planlagte klimakutt hjemme i Norge spises opp av økte utslipp i utlandet forårsaket av norske importvarer.
Åslaug Hagas og resten av regjeringens planlagte klimakutt hjemme i Norge spises opp av økte utslipp i utlandet forårsaket av norske importvarer. Bilde: Heiko Junge
14. jan. 2008 - 10:14

Det viser en omfattende undersøkelse som NTNU og WWF har gjort og som omtales i Aftenposten i dag.

Mer enn hjemme

Mens CO 2-utslippene i Norge har vært stabile de siste årene, har klimagassutslippene fra produksjon av norske importvarer økt med 33 prosent fra 2001 til 2006.

I 2006 representerte dette 39 millioner tonn CO 2.

NTNU og WWF påpeker at Norges utenlandsutslipp om kort tid vil passere utslippene hjemme, og at denne økningen spiser opp kuttene regjeringen legger opp til i Klimameldingen.

Flere utslippsvarer fra u-land

Den største utslippsøkningen kommer fra varer produsert i u-land.

I 2001 representerte dette 37 prosent (11 millioner tonn) av Norges utenlandsutslipp. I 2006 var andelen 45 prosent (18 millioner tonn) – omtrent en tredjedel av utslippene i Norge.

– Den vestlige verdens forbruksøkning, inkludert Norges, er en vesentlig årsak til Kinas og andre u-lands utslipp øker. Vårt forbruk genererer direkte mer skitten virksomhet i Kina, sier Rasmus Reinvang i WWF til Aftenposten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.