IKT

Vi er Nordens IKT-sinke

23. jan. 2001 - 07:15

– En del bedrifter kunne helt klart vært mer aktive. De skal passe på og ikke sovne i timen, for dette er en sektor i rask endring, sier direktør Inger Aarvig i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). – Dette var urovekkende tall, sier leder Svein Stavelin i Den Norske Dataforening (DND).

Ny rapport

Det er den ferske rapporten Use of ICT in Nordic Entreprises 1999/2000 , som er laget av de nordiske sentrale statistikkbyråene, som offentliggjør tallene. Her kommer det fram at bare hvert tredje norske foretak med minst ti sysselsatte har egen hjemmeside. Mer enn halvparten av danske, svenske og finske bedrifter er representert på nettet.

Aarvig, som også leder NHOs avdeling for mindre bedrifter, nyskaping og næringsjuss, ser ikke så svart på det:

– De nordiske landene er jo i teten i verden når det gjelder å bruke Internett. Ifølge tallene i rapporten henger i ikke veldig langt etter våre naboer. Situasjonen for de større bedriftene er dessuten god, ifølge rapporten. Her er de norske bedriftene helt på høyden.

Mens tre av fem norske bedrifter med mer enn 100 ansatte er å finne på nettet, kan fire av fem svenske og danske bedrifter og tre av fire finske finnes.

Også på nettilgangen henger vi etter. Tre av fem norske bedrifter har tilgang til nettet, mens fire av fem i våre naboland kan logge seg på.

De sørgelige lesningen fortsetter også når vi kommer til e-handel, selv om tallene er mer beskjedne. Mens svenske og finske foretak med mer enn ti ansatte kan notere seg for åtte prosent med minst to prosent av total omsetning far bestillinger via Internett, er tallet for Norge og med-jumbo Danmark fem prosent.

Informere og bedre holdninger

Aarvig forteller at NHO bidrar med sitt ved å informere og drive holdningsskapende arbeid via brabsjeforeninger og lokallag. – Men vi driver ikke med bedriftsrådgivning, understreker hun.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– En del bedrifter kunne helt klart vært mer aktive. Men det er ikke nødvendigvis riktig for alle bedriftene å etablere seg på nettet og foreta en del av sine aktiviteter her. Men de skal passe på og ikke sovne i timen, for dette er en sektor i rask endring.

Stavelin i DND er fremdeles overrasket over de negative tallene. – Det må ligge noe mer bak statistikken. Jeg kan tenke meg at norske bedrifter kommer dårligere ut totalt sett på grunn av næringsstrukturen. Vi driver mer med primærnæringer enn våre naboer, som har mer tjenesterettede bedrifter i det store SMB-segmentet.

Stavelin understreker imidlertid at han ikke har lest rapporten, og tar forbehold om hvordan statistikken er brutt opp.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.