OLJE OG GASS

– Vi er ikke helt der hvor Borten Moe er

Arbeiderpartiet vil ikke gå like langt som olje- og energiministeren når det gjelder å åpne Lofoten for leteboring.

31. jan. 2013 - 13:03

I går offentliggjorde Arbeidpartiets programkomité at den går inn for en såkalt konsekvensutredning for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Dette har skapt sterke reaksjoner, blant annet fra regjeringskollega SV.

En ting SV ikke snakker om er at en stor del av Lofoten allerede er konsekvensutredet for oljeboring. Og på bakgrunn av den nye kunnskapen som er innsamlet de siste to årene, har olje- og energiminister Ola Borten Moe uttalt til Teknisk Ukeblad at oljeselskapene bør få tilgang til å bore i disse områdene allerede etter neste stortingsvalg.

Vil vente

Arbeiderpartiet er ikke enig i denne konklusjonen.

– Når programkomiteen til Arbeiderpartiet går inn for en konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen viser det et ønske om å åpne disse områdene for petroleumsvirksomhet. Men dette skal avgjøres på landsmøtet, og i Arbeiderpartiet er det tradisjon for å ta hensyn til fakta før vi konkluderer, sier energipolitisk talskvinne i AP, Eirin Sund, til Teknisk Ukeblad.

Hun sier at partiet ikke vil ta stilling til boring i de åpnede delene av Nordland 6 før all ny informasjon er vurdert.

– Den kunnskapsinnhentningen som nå er gjennomført omfatter hele Nordland 6 og Troms 2. Og vi må ta stilling til denne informasjonen før vi kan konkludere. Derfor er vi ikke helt der Ola Borten Moe er, ennå, sier hun.

Les mer: Lofoten er ferdig konsekvensutredet

Vil gå skrittvis frem

Aps parlamentariske leder Helga Pedersen sier til Teknisk Ukeblad at Arbeiderpartiet ønsker å gå skrittvis frem i disse områdene.

– Vi er ikke klar til å konkludere på spørsmålet om det bør gis tilgang til de åpnede delene av Nordland 6. Vår tilnærming er at vi skal gå skrittvis frem og ta kunnskapsbaserte avgjørelser. Det programkomiteen har foreslått er at vi vil gjennomføre en konsekvensutredning, og så blir det eventuelt gjenstand for forhandlinger med de andre regjeringspartiene etter neste stortingsvalg.

Hun sier at det er partiets mål at det blir gjennomført en konsekvensutredning for Lofoten og Vesterålen i løpet av neste stortingsperiode.

Statoil har boreplaner

Dermed er det ingen grunn til optimisme for oljeselskapene som trodde olje- og energiminister Ola Borten Moe allerede lovte tilgang til deler av Lofoten fra neste høst.

Som Teknisk Ukeblad har skrevet tidligere har Statoil allerede planene klare for en brønn i Nordland VI. Men selskapet ønsker ikke å blande seg inn i den pågående politiske debatten.

– Vi har respekt for de politiske prosessene som går, og vi avventer disse før vi tar stilling til en eventuell borekampanje, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil.

Vil ikke være konkrete

Dersom det blir gjenåpning av allerede utredede områder til høsten, hvor raskt vil dere kunne gå i gang med boringen?

– Det får vi ta stilling til dersom det blir en åpning. Vi er ikke i stand til å ta stilling til det nå, sier Skauby.

Les også:

Bekymret for manglende oljevern i Lofoten  

Flåthen vil ha avgjørelse om Lofoten  

Ap og SV kan nærme seg Lofoten-løsning

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.