IT

– Vi drukner i muligheter

IBMs europeiske styreformann, Larry Hirst, holdt foredrag på NTNU om selskapets store satsing på et smartere samfunn. Vi har nok av teknologi, sensorer, fagfolk og laboratorier. Det vi trenger er nye ideer om hvordan vi kan utnytte det vi har bedre.
IBMs europeiske styreformann, Larry Hirst, holdt foredrag på NTNU om selskapets store satsing på et smartere samfunn. Vi har nok av teknologi, sensorer, fagfolk og laboratorier. Det vi trenger er nye ideer om hvordan vi kan utnytte det vi har bedre.Bilde: Geir Otto Johansen

IBM vil gjøre verden smartere. Og i prosessen skal Store Blå omskape seg selv til å bli en innovasjonsmotor.

Kanskje er dette en like stor omveltning for IT-giganten som da de omskapte seg selv fra å være mest kjent for å lage bokser til å bli et tjenestedrevet selskap. IBMs europeiske styreformann, Larry Hirst, tror vi bare har pirket i overflaten av hva informasjonsteknologien kan bidra med.

Smart Planet er slagordet som skal selskapet skal leve etter i årene fremover og det glade budskap spres over hele planeten.

– Disse ideene har vi jobbet med lenge før vi fant på det fine navnet, men det er åpenlyst at det er et enormt potensial for nytenkning. Vi drukner i muligheter, men vi klarer ikke å utnytte dem, sier Hirst.Nye ideer

– Tenk bare på all parallellinvesteringene vi gjør i teknologi. Ofte jobber man på de samme problemene på tjue ulike steder rundt om i verden. Hvis vi kunne koordinere dette bedre kunne vi i stedet bruke pengene til å akselerere utviklingen kraftig, sier Hirst.

Smart Planet er foreløpig stort sett et sett med ideer om å tenke større, koble sammen og koordinere aktiviteter vi allerede gjør.

Det handler ikke alltid om ny teknologi, men om å bruke den vi har på til å adressere dagens utfordringer på en ny måte.

IBMs norske satsing på integrerte operasjoner i oljeindustrien, eller smarte oljefelter som de kaller det i den nye konteksten, har vært en viktig inspirasjonskilde til det vi vil gjøre.

– Visjonene om å kunne bruke avansert IT for å redusere kostnader og for å øke utbyttet fra oljefeltene dramatisk har kommet langt her i Norge og vi ser vi kan gjøre liknende ting på svært mange områder i samfunnet. Men vi trenger mer enn ideer. Vi må få myndigheter, industri og akademia i mange land til å komme sammen og bidra til å innovere for fremtiden. Vi må se nye anvendelser for de teknologiene vi har, sier Hirst og peker på hvordan transportnæringen eksploderte da Stevensen puttet en dampmaskin inn i et det første lokomotivet.

– Er det noe som er umåtelig viktig nå er det standardisering. Vi må ikke havne i det problemet som plaget togene i hundre år med ulik sporvidde i de forskjellige landene.Fint med finanskrise

IBM hadde lansert Smart Planet uansett, men den pågående finanskrisen er et yppelig grunnlag for slik nytenkning.

Dette er den perfekte storm for nytenkning, mener Hirst. I 30-årene investerte man kraftig i tog, veier og annen infrastruktur som gav et grunnlag for ny vekst.

Nå er det på tide å tenke nytt rundt helsevesen telekommunikasjoner kraftforsyning, finansnæringen og selvfølgelig IT.

IBM har samlet opp en masse ideer som de nå vil bruke til å skape ny vekst i mange næringer.

– Og pussig nok, teknologien er faktisk sekundær. Den tar vi for gitt at vi får til, sier Hirst.

Les mer om: